Полезните фитнес уреди за дома – инверсни лежанки за болки в кръста

През последните няколко години всички се научихме да използваме дома си за офис, за релакс зона, за училище, за детска градина… И – разбира се – за фитнес. И ако някои фитнес тренировки имат за цел общо тонизиране и поддържане на добра форма, то други имат директен ефект върху здравословното ни състояние. 

За щастие, специализираните фитнес и рехабилитационни уреди вече лесно излизат извън пределите на фитнес залата. А днес говорим за инверсните лежанки – един от най-модерните начини да облекчите болки в кръста от комфорта на дома си. 

Какво представляват инверсните лежанки?

Инверсните лежанки са уред от медицинската и рефабилитационна практика, който все по-често навлиза в традиционните фитнес зали. Те представляват устройство за екстензия и декомпресия на гръбначния стълб със собствено тегло – чрез наклон на тялото под различни ъгли. Този наклон може да се настройва ръчно според степента на комфорт, като има опция и за 180 градусово изправяне с главата надолу.

Смисълът от процедурата е прост – отнемане на гравитационното налягане от нервните коренчета и гръбначните дискове, отпускане на мускулатурата и трайно намаляване на болките в кръста. 

Какъв е ефектът от използване на инверсна лежанка у дома?

Основният механизъм на действие на инверсните лежанки е именно декомпресията. Това представлява плавно и нежно разтягане на гръбначния стълб, при което междупрешленните дискове се връщат в естественото си положение. В резултат се наблюдава не само директно освобождаване на защипани нерви, но също така и подобрено кръвообращение и естествена регенерация на междупрешленните тъкани.

С днешна дата, инверсните лежанки се използват от хора в различни възрасти, с различен начин на живот и с различна степен на двигателна активност. Във всички случаи, ползите за тялото остават едни и същи и включват най-вече облекчаване на хронични болки в кръста, гърба, таза, раменете и врата.

Периодичната екстензия идва и с различни допълнителни ползи за здравето, сред които можем да споменем например:

  • Подобряване на стойката и гъвкавостта на тялото;
  • Подобряване на кръвообращението и мозъчното оросяване;
  • Ефективно отпускане и противодействие на стреса;
  • Превенция на разширени вени и задържане на течности в долните крайници;
  • Превенция на опорно-двигателни болки след обездвижване или пренатоварване.

Не на последно място – инверсните лежанки за подходящи и за активни физически упражнения, включително коремни преси от наклон. Достатъчно да използвате уреда няколко пъти седмично по няколко минути, за да усетите резултатите сами. 

При какви състояния се препоръчват инверсните лежанки?

Не е задължително да имате диагностицирано състояние на опорно-двигателния апарат, за да използвате инверсна лежанка у дома. Напротив – уредът е изключително подходящ именно за превенция на такива заболявания, като поддържа доброто здраве на гръбнака, прешлените и междупрешленните тъкани.

Ако все пак хроничните болки в гърба вече са факт, има състояния при които декомпресията е задължителна част от рехабилитационния процес. Това включва например дископатия, дискова херния и стеноза, при които лежанките са доказано ефективни за облекчаване на болката.

Безопасно ли е използването на лежанки за декомпресия на гръбнака?

Потребителският клас инверсни лежанки са сертифицирано безопасни при правилно сглобяване и използване според инструкциите на производителя. Те са стабилни, лесни за употреба и подходящи за всеки дом предвид факта, че се сгъват до компактни за съхранение размери. 

Разбира се, има и състояния, при които инверсията е противопоказна и предварителната консултация със специалист е задължителна. Трябва да подходите с внимание, ако страдате от високо кръвно налягане, имате скорошни фрактури, остри възпаления на ставите или различни видове костни импланти. 

Отличен вариант би било да изпробвате действието на инверсна лежанка в специализирана фитнес зала, под надзора на инструктор. След това можете лесно да пренесете изживяването у дома, където да използвате уреда за облекчаване на болки, натрупано напрежение, стрес и преумора.

Back to top button