Фолклорен спектакъл „Алтън Ловеч“ оживи сцената на ловешката средновековна крепост

Фолклорен танцов спектакъл „Алтън Ловеч“ оживи сцената на ловешката средновековна крепост. Пресъздадени бяха сцени от нашия фолклор и история. Поводът е 834 години от неуспешната за византийците обсада на ловешката крепост, която е част от освободителното движение на Асеневци и последвалото възстановяване на Втората българска държава.

Спектакълът е на Народно читалище „Бяла Анаста – 2016“, което тази година празнува пет години от създаването си. Публиката се наслади на красотата, настроението и невероятната хореография на танцьорите от Танцова формация „Балкански огън“.

Участваха актьорите от Драматичен театър – Ловеч Нина Суванджиева, Петър Стойчев, Гьорги Трайков и Анастас Жайгаров. Те влязоха в образите на Левски, майка му Гина Кунчева, поп Кръстьо. Представители на Национално дружество „Традиция“ – клон „Васил Левски“ се преобразиха като заптиета.

Крепостта бе огласена от певицата Латинка Петрова.

Хореограф на спектакъла е председателят на Народно читалище „Бяла Анаста – 2016“ Кристиан Костов, помощник хореограф е Цветомира Пеева.

По повод годишнината на читалището гост бе председателят на Съюза на организациите за любителско изкуство Милена Налбантова. Кристиан Костов й връчи плакет с благодарност за партньорството и пожелание за още проекти заедно. Налбантова опреди случилото се на сцената на крепостта снощи като невероятен спектакъл, чудо.

Източник:
БТА
Back to top button