Галерия „Илия Бешков“ представя творчеството на Стоян Цанев

Художествената галерия „Илия Бешков“ в Плевен ще представи творчеството на художника Стоян Цанев, наричан европеец на родната живопис.

Авторът е живял и работил в бургаското село Лъка. Роден е през 1946 г. в Бургас и е починал на 5 февруари 2019 г. в родния си град. Завършил е живопис Академия за изящни изкуства – Варшава и е отличен с награда от полското културно министерство. Участвал е в представителни изложби на СБХ в чужбина. Космополит е в артистичния си изказ – от морето, красивото момиче, рибата и рибарите до абстрактната работа с цвета в дълбочина, коментира галеристът.

За творчеството си е удостоен с множество отличия. Сред тях са награди за графика на СБХ на името на Веселин Стайков, от Международното биенале на графиката – Варна и от Биеналето за хумор и сатира – Габрово. През 2007 г. е получил най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“.
Платна на Стоян Цанев са притежание на НХГ, СГХГ, галерии в страната, музейни и частни колекции по света.

В Плевен изложбата показва целия творчески път на автора. Откриването на колекцията, която е от фонда на Художествена галерия „Петко Задгорски“ – Бургас, е на 18 февруари от 17.00 ч.

Back to top button