Как да изберем гедоре комплект

Изучавайки пазара на комплекти инструменти за любители и професионални механици, сякаш всяка година качеството им продължава да расте. Нивото на тайванско-китайските комплекти вече нарасна значително, така че, никой не се плаши от надписа със страната на произход. Нещо повече, германските марки от миналото, които са запазили своите лога и имена (Mannesmann, BGS Technik, KS Tools), всъщност вече са станали китайски.

Когато избирате гедоре комплект, основните критерии за подбор могат да бъдат следните:

Изберете марка, която предоставя гаранция за инструмента.

Комплектът трябва да е сертифициран по ISO.

Подозрение предизвикват тези фирми, маскиращи истинския произход на инструмента.

Естествено, избраният гедоре комплект трябва да е универсален, което означава, че не може да мине без поне две добри отвертки (с плоска глава и Phillips), карданната връзка ще помогне за предаване на въртящ момент под всякакъв ъгъл, а гъвкавото задвижване ще ви позволи да стигнете до труднодостъпно място.

И, разбира се, основата на всеки „куфар“ са висококачествени глави и ключове, колкото повече, толкова по-добре.

Основните видове класификации гаечни ключове

Всички гаечни ключове могат да бъдат класифицирани в две основни групи. Инструментите от първа категория с работния си профил покриват детайла от външните му страни. Към покриващите принадлежат най-често срещаните отворени ключове, газови, пръстеновидни и др. Покритите, напротив, се поставят в отвора на детайла (прореза), те включват шестоъгълници, звездовидни и др.

Освен това, всички ключове обикновено са разделени на следните категории:

Монолитни

Изработени са от изцяло метална конструкция с постоянен размер на работния профил.

Композитни

Състоят се от дръжка и гнездо, в което са закрепени сменяеми глави с различни размери.

Съществуват много видове гаечни ключове, но не всички от тях са широко разпространени в ежедневието. Значителна част от разновидностите на такъв инструмент се използва в специални индустрии или в професионална среда. Ето защо ще опишем само основните разновидности на този инструмент.

Рожков

Най-често срещаният тип гаечен ключ. Той е получил името си поради факта, че краищата му приличат на рога на животно. Гаечният ключ е с U-образна отворена челюст, работният му профил покрива детайла от 2 или 3 страни.

Разстоянието между челюстите в двата края е различно, което ви позволява да използвате един и същ инструмент при работа с гайки с различни размери. За по-добро предаване на въртящия момент и увеличаване на обхвата на използване на труднодостъпни места, осите на главите на отворения ключ се отклоняват с 15 ° C спрямо надлъжната ос на дръжката.

Едностранен рожков

Едностранните отворени гаечни ключове са доста рядкост в ежедневието – обикновено се използват във фабрики. Над свободния край на инструмента може да се плъзне тръба, за да се увеличи въртящият момент. Обикновено такъв инструмент има голям размер между челюстите – от 36 до 65 мм.

Пръстен

Тези гаечни ключове имат работен профил под формата на затворен пръстен с 6 или 12 ръба. Благодарение на подобен дизайн се постига голяма контактна площ – профилът напълно обхваща работната повърхност на детайла, поради което не отчупва ръбовете му.

Инструментът с този дизайн е по-удобен за използване от отворен ключ, тъй като може да се върти, без да се откъсва от частта, без да се пренарежда челюстта и без да се захваща дръжката. Поради по-малкия си размер те са по-удобни за съхранение и транспортиране.

Основният недостатък на класическия двустранен гаечен ключ е трудността при работа на труднодостъпни места, тъй като е необходимо свободно пространство за въртене.

В допълнение към двустранните пръстеновидни ключове се срещат следните видове инструменти:

Еднопосочни – другият край може да бъде снабден с тръба за увеличаване на въртящия момент.

Извити – позволяват ви да работите на места с ограничено пространство.

Ударни капачки – ви позволяват да затегнете детайла повече или, обратно, да развиете ръждясалата гайка (много по-дебела от обикновено).

Тресчотка – използва се и при работа на труднодостъпни места.

Комбиниран

Комбинираните гаечни ключове са дизайн с два различни края, единият отворен край, а другият пръстеновиден край. Работните профили на такъв инструмент се използват при различни условия, когато е удобно – пръстен, в условия на ограничено пространство – рожков фаринкс. Комбинираните гаечни ключове винаги се правят с краища с еднакъв размер, например 13 * 13, 15 * 15 и т.н. Има разновидности на комбинирани ключове с други накрайници, например отворени и накрайници, но те са по-рядко срещани от класическата версия.

Прочетете също:
Close
Back to top button