В Голям извор отбелязаха 149 години от гибелта на Васил Левски

По повод 149 години от гибелта на Апостола на Свободата – Васил Левски, жители и гости на с. Голям извор се поклониха и поднесоха цветя пред барелефа му пред къщата – музей „Васил Левски“ в центъра на селото.

Гост на събитието беше председателят на Общински съвет гр. Тетевен – г-жа Мария Стойчева, която припомни делото на Апостола и неговото значение за днешна България.

В словото си г-н Илиян Маринов – кмет на с. Голям извор, акцентира върху приноса на местните революционни дейци в революционната организация и гордостта на днешните жители на селото, че са техни наследници и  пазят паметта за делата им.

В знак на почит и признателност към святото дело на Апостола, венци и цветя бяха поднесени от името на Общински съвет – Тетевен, Кметство с. Голям извор, ОУ „В. Левски“ – с. Голям извор, Клуб „Васил Левски“ – с. Голям извор, Клуб на голямоизворени в гр. София, Клуб на пенсионера и инвалида – с. Голям извор, граждани.

Родолюбивите българи от с. Голям извор се включват активно в революционната дейност на Васил Левски, като основават местен революционен комитет, който през септември 1872 г. Васил Левски, заради голямата му активност, провъзгласява за Първия окръжен революционен комитет в България. В организационна  структура на Първия революционен окръг влизат 17 местни комитета, от които комитетите в Тетевен, Етрополе, Правец, Орхание /Ботевград/, Гложене и други населени места.

Back to top button