Грипна епидемия в Плевен

От утре, 31 януари е обявена грипна епидемия  в цялата Плевенска област, съобщи РЗИ-Плевен. За последните 3 дни сериозно е повишена заболяемостта в град Плевен, достигайки 222 на 10 хиляди души. На 26 януари нивото на заболяемост е било 198 на 10 хиляди. Епидемичното ниво за областния център са 272 на 10 хиляди и според специалистите то ще бъдат достигнато още утре. Най-висока е заболяемостта сред децата от 5 до 14-годишна възраст. Рязко нарастване на болните през последните дни е регистрирано и в останалите общини на региона.

Най-много болни има в общините Пордим и Никопол, по-ниски са нивата в Долна Митрополия и Искър. В цялата област се ограничават масовите мероприятия, спират се плановите операции, свижданията и профилактичните прегледи. Детските градини и ясли ще работят, но със засилен филтър на входа, като няма да се допускат болни деца. Учениците не са на училище до 7 февруари, включително. Всички останали противоепидемични мерки остават до нормализиране на обстановката. Важни са също личните предпазни средства, напомнят лекарите.

Три проби досега от изпратените в централната лаборатория са положителни за грип, още девет са изпратени за изследване за вируса. Според здравните специалисти обаче интензивността на грипа тази година е на ниско ниво, заради което прогнозите са за краткосрочност на епидемичната обстановка.

Източник:
РЗИ Плевен

Свързани статии

Back to top button