Ирена Анастасова: „Диалогът е необходим – особено в парламента“

Ирена Анастасова – „На страната е необходим работещ парламент“  – интервю  от новата рубрика

Първият  новоизбран народен представител, отзовал се на интервюто на Oblastta.com  е г -жа Ирена Анастасова от  Българската социалистическа партия (БСП). Тя бе водач на листата на социалистите и АБВ за област Ловеч. БСП се нареди на 3 -то място след ГЕРБ и ИТН.

Ирена Анастасова: "Диалогът е необходим – особено в парламента"
По време на откриването на кампанията. В средата – областния председател на БСП Минчо Казанджиев, вляво – д-р Валентина Александрова – Троян,

Ирена Анастасова е родена на 25 септември 1955 г. в Монтана. Завършила е философия в Софийския университет със специализация по социология и организация и управление на образованието. Дълги години е директор на едно от големите и най-популярните училища в столицата – 125-о СУ „Боян Пенев“ в кв. „Младост“. Била е общински съветник от БСП в София и народен представител от БСП в 42-рото, 44-тото  и 45-тото НС.
Честито и успех, г-жо Ирена Анастасова!
Започваме с традиционния въпрос – как се чувствате като избран народен представител?
– Като човек, на когото са възложени големи отговорности. В живота си досега съм носила отговорност за много хора, ръководила съм много хора, носила съм отговорност – в буквалния смисъл – за живота и здравето на 1300 деца. Разбира се, отговорностите на народния представител са с друг мащаб. Законите, които приема Народното събрание, касаят стотици хиляди българи, понякога – всички. И това е огромна отговорност. Който не го разбира – няма място в Народното събрание. Такова е моето разбиране и така съм се чувствала във всеки ден от работата ми като народен представител.

Вие сте ерудиран човек и педагог и сте наясно с въпросите свързани с политиката. Как виждате оттук нататък събитията на политическата сцена и Вашето място?
– Както и да изглежда отстрани, политиката не е лесна работа. У нас, особено днес, политическата сцена не е особено приятно място. Доста често, всички участници в политиката се слагат под общ знаменател. А това не е така – сред тях, както навсякъде, има хора, чието място не би трябвало да е там, но има и такива, които работят отговорно и почтено. Ситуацията след изборите е сложна. Спечелилата партия е с 65 народни представители. Това не дава достатъчна легитимност на управлението, от което ще се изискват тежки реформи – в съдебната система, в здравеопазването, в социалната сфера. Реформа е необходима и в образованието, за да постигнем друго качество, което също не е лек процес. За всичко това се изисква воля, упорита работа и диалог. Нищо в политиката не е трайно, ако е постигнато без диалог и аз дълбоко вярвам в това. Диалогът е необходим – особено в парламента, защото там са представени интересите и проблемите на всички социални групи в страната. Смятам, че липсата на диалог и тоталното пренебрегване на гласа на опозицията в 44-тото Народно събрание, доведе до порочния модел на управление в последните 10 – 11 години. Липсата на диалог и в 45-тото Народно събрание доведе до нови избори, без особена промяна в политическата картина. Така че, ако искаме работещо правителство, сериозни реформи и решаване на жизнените проблеми на хората, високомерното и арогантно поведение на политиците няма да доведат до нищо добро.

Смущава ли Ви фактът, че Вие не сте от област Ловеч и ще трябва да защитавате интересите на гражданите от областта. Имате ли план за следващите си действия?
– Не ме смущава. Не считам, че като народен представител мога да работя за хората в Ловешка област, само ако съм от областта. Когато водих битки в 44-тото Народно събрание в подкрепа на незаконно уволнени учители и директори или срещу корупционните практики във фонд „Земеделие” по схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко” – тези случаи не бяха свързани с моя избирателен район. Те касаеха други области – Пловдив, Хасково, Добрич, цялата страна. Така че – както съм защитавала интересите на всички тези хора – със същата отговорност ще се боря и за решаване на проблемите на хората в област Ловеч. Ще организирам регулярни приемни в различни населени места на областта и ще ги обявя публично, така че всеки да може да сподели с мен собствения си проблем. Наясно съм, че много от нерешените въпроси касаят общинските власти, но се надявам с настойчивост да помогна за преодоляването им. Такъв проблем е водоснабдяването в много населени места, такъв проблем е липсата на места в гробищните паркове, такъв проблем е лошото състояние на уличната мрежа, особено в селата.

Познавате ли бъдещите си колеги? Ще може ли да работите в екип в името на Ловешка област?
– Не ги познавам, но се надявам да се запознаем и да работим заедно за жителите на областта.

Прогноза за продължителността на 46-то народно събрание може ли да направите – като бъдещ депутат и човек, който се занимава с политика?
– Не съм политолог, не съм и гадател, но не мисля, че 46-тото Народно събрание ще има пълен мандат. Това, в същност, не е толкова важно. По-важното е да излъчи работещо правителство, което да решава проблемите, за които говорих и да създаде необходимата законова база за това.

Притеснява ли Ви фактът, че българите очакват много, а реално може и да останат излъгани.
– Разбира се, че ме притеснява и се надявам това да не се случи. Разбирам, че след 30 години преход, чиито резултат е една ограбена България, която е на последно място в ЕС по всички показатели, хората са обезверени. Но в развитието си, цивилизацията не е намерила друго решение, за да се чува гласа на всеки, освен демократични избори. Така че, макар и разочаровани, хората трябва да мислят и да избират. Нали знаете онази мисъл на Линкълн – „Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.”
Нашата Родина е оцелявала при трагични обстоятелства в историята си. Аз съм оптимист и смятам, че и сега българите ще намерят правилната посока и път.

Предсрочните избори дали е най-добрият вариант? Очаква се хората да не излязат да гласуват?
– Личното ми мнение е, че не това е добрият вариант и съм убедена, че „БСП за България” ще положи максимални усилия и отговорно ще работи, за да не случат три поредни предсрочни избори. На страната е необходим работещ парламент и работещо правителство, за да завършим промяната, която започнахме на 4 април.

Ние Ви обещаваме, че често ще Ви питаме дали си изпълнявате предизборните обещания.
– Убедена съм, че ще е така и така трябва да бъде!

И за финал – какво си пожелавате и какво на гражданите от област Ловеч.
– В чисто човешки план – и на себе си и на всички хора от областта – пожелавам здраве! Пожелавам си заедно – с воля, упоритост и отговорност, честно и открито да работим, за да решаваме проблемите – и малките, и големите. Пожелавам си да не е далеч времето, в което децата ни ще се върнат в България!

Благодаря Ви, г-жо Анастасова!
Интервю: Троян експрес

Back to top button