Искате ли топла и комфортна баня

За комфорта в банята през зимата особено важна е ролята на отоплението. Необходимо е да изберем този отоплителен уред, на който да разчитаме не само за топъл микроклимат, но и на консумирана енергия в по-малки количества.

Какво трябва да бъде отоплението за баня?

Да изберем подходящото отопление за баня не е от най-леките задачи, защото зависи от много фактори. Обикновено се избират електрически отоплителни уреди за баня. Ако банята ви има добре изолирани стени, таван и под, задържането на топлината ще бъде максимално дълго и ще имате комфортна температура от 25-28°С.

За да получите възможно най-удовлетворяващия ви вариант, преди окончателния си избор на какъвто и да било уред за отопление, трябва да предвидите следното:

●      Мощност на уреда

Тъй като от мощността му зависи и неговата ефективност, добре е да знаете каква е квадратурата на банята ви, за да прецените след това уред с каква мощност да търсите. На 1 м² отговарят приблизително 100 W. Така ще прецените дали да се спрете например на конвектор с мощност 1500, 2000 W, или на по-мощен.

●      Защита

Много важно е каква степен на безопасност има съответният отоплителния уред. Индексът на защита на уредите се означава с IP и се състои от две цифри. Първата показва каква е защитата от проникване на твърди тела, а втората – на вода. Нивата са 7 за проникване на твърди тела и 9 – за вода. Обикновено уредите са с IP44, четвърто ниво на защита. Не трябва да избирате продукт с по-ниска влагозащита от IP21.

От особено значение е и устойчивостта на декоративния слой спрямо различни вещества като козметика и препарати. Те могат да разрушат целостта му, затова специалистите препоръчват нагревателният уред да бъде монтиран на стена или таван.

●      Контрол

Ако отоплението е оборудвано с цифров контролен панел и с LED дисплей, това е най-добрият вариант. Има модели с обикновени превключватели и такива с дистанционно управление. Преценете при избора си от какъв контрол върху устройството се нуждаете.

●      Ниво на шум

Ако предпочитате уред с вентилатор, спрете се на такъв с най-ниското ниво на шум – 60 dB или по-малко. Маслените и инфрачервените конвектори работят напълно безшумно.

●      Екстри и допълнителни функции

Някои от отоплителните уреди разполагат с вградена етажерка, на която да затопляте кърпите си, а други – монтиран на тавана модул с вентилатор и опция за светлина. Практични функции са наличен сензор за движение, който при вашето влизане включва устройството, детектор за затворен прозорец и др.

отоплители за баня

Кои са най-популярните отоплители за баня?

Съобразявайки се с приложението и нуждите на различните помещения, много производители предлагат широк спектър от отоплителни уреди. От тях най-предпочитани са електрическите, като голяма част от тях могат да се използват и в баните.

Предстои ли ви да изберете отоплител за баня, помислете кой ще ви бъде удобно да използвате според местоположението му – стенен или таванен, а може би преносим. В допълнение към това, трябва да решите и уред от кой вид ще задоволи най-пълно вашите нужди.

Съществуват отоплители с керамичен нагревател, при които обикновено вентилатори  разпределят равномерно топлината в помещението. Те са сравнително евтини, леки са и преносими. Но понеже се включват в мрежата и трябва да се запазят от влага, не винаги са оптималното решение за баня.

●      Вентилаторна печка

Като инвестиция вентилаторните печки са бюджетен избор. С тях можете бързо да затоплите помещение до 20 м². Има и мултифункционални модели с допълнителни екстри като сешоар, повече контакти и др. Този тип печки – духалки  се монтират обикновено на стената и разполагат с две степени на работа. Може да разчитате на  LCD дисплей за лесно контролиране на функциите, както и на хронометър и защита срещу прегряване и измръзване.

●      Електрическа лира за баня

Лирите са много удобни за затоплянето на банята. Различават се както по дизайн, така и по мощност. Поддържат постоянна температура, като съвременните модели бързо затоплят помещението и са енергийно ефективни. Монтират се бързо и се почистват лесно. Ребрата им могат да се нагряват от сух източник или масло/друга течност. Разполагат с интуитивно електронно управление и имат ниво на влагозащита IP24.

●      Конвектори

В последните години те се налагат като най-предпочитаните уреди за отопление, включително и за баня. Новото поколение конвектори са снабдени с прецизен терморегулатор, който прави икономия на електроенергия до 25%, в сравнение с механичния еквивалент. С много от моделите конвектори може да се отопляват бани и санитарни помещения, като имат влагозащитен клас IP24.

●      Инфрачервени отоплители

Това са най-модерните отоплителни системи, които с помощта на лъчиста топлина без предварително подгряване гарантират ефективно отопление на банята. Работата им е  напълно безшумна и имат ниво на защита IP24.

Когато избирате уред за отопление на баня, обмислете и разположението му. Най-често това е стена. Внимателното измерване на пространството ще ви улесни в уточняването  на най-подходящото място, където да се монтира. Преди покупката се запознайте и с размерите на уреда, като обърнете особено внимание на дълбочината, за да не бъде прекалено далеч от стената. Ако изберете стенен или таванен конвектор, за монтирането му непременно ще ви е нужна професионална намеса.

Back to top button