Ивайло Енчев за четвърти път извади кръста в Ловеч

Oсветиха воинските знамена на площада пред храма

За четвъртата поредна година Ивайло Енчев – Рони (34 г.) извади кръста, хвърлен от Богоявленския мост в леденостудена вода на река Осъм в Ловеч . Заедно с него на 6 януари, Богоявление, в реката влязоха още 11 смели младежи.

Това е осмият пореден път, в който Енчев е в традиционното вадене на кръста на Богоявление, като половината му описва с успех. Този път плътно с него е и синът му Михаил, ученик в първи клас в Първоначално начално православно училище в Ловеч „Свети Седмочисленици“.

Малкият Мишо повече сутринта ми каза, че баща му е ще извади кръста и точно така се случи, сподели Негово Високо Преосвещенство Ловчански митрополит Гаврил, който води водача служба и ритуала. Щастливата баща е поздравена и наградена от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, каквато и от ловчански митрополит Гаврил.

„Тази година е особено важна за нас с позиционирането на юбилеите и годишните, които са добри, които са били оценени от града през векове. Благодаря на всички институции, които могат да представят тук, има такива празници, представени символично единство между духовна и светска собственост и всички нас, човеци. „Радвам се, че малкият Михаил е с нас, като той остава нашето бъдеще.“ Така се търси в своя кабинет кметът Корнелия Маринова трябва да трябва и да победител в това своеобразно състезание.

Ивайло Енчев е баща на две деца – дъщеря и син. Това сподели идеята си да спонсорира една от бъдещите инициативи на началното православно училище „Свети седмочисленици“. Вижте повече, че много родители можете да се уверите, можете да запишете деца в него, но това ще бъде, което ще раздели паралелки. Малкият Мишо също се чувства горд с баща си, като спомена пред гостите, че той е бил войник гвардеец.

В церемонията на областния управител Ваня Събчева, председател на ОбС Петър Колов, зам.- кметовете Венцислав Христов, Даниел Колев и Цветан Георгиев. Средният гост на празника е по-старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, главен инспектор Златин Михайлов – началник РУ на МВР Ловеч, главен инспектор Явор Абаджиев, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, полк. Светослав Църовски, началник на Ловешки гарнизон и на троянското поделение, подполковник Красимир Костов, началник на Военно окръжие Ловеч, Еленко Начев, началник на РУО –Ловеч и други.

По-рано през деня пред катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ бе изслушан Велик водосвет и беше осветен бойните знамена. В началото на караул за празника на военното слушане от ВФ 24430 – Троян и ВФ 24480 – Ловеч, гарнизон „Ловеч”, който и доброволци от националното дружество „Традиция” – „34-ти пехотен Троянски полк” Априлци и Троян и клон „Васил Левски ”В Ловеч.

Следвайте това шествие, начало с Общинския духов оркестър, хоругвите и ловчанските митрополит Гаврил, се представя на Богоявленския мост, който е разбран вадене на кръста от реката. Стотици ловчалии се струпаха от отворени страници на реката, за да се наблюдава зрелището. Денят е сравнително благоприятен за януари, прескочил малко сняг.

Денят начало с традиционната Василиева Св. Литургия в Катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий “, отслушан от митрополит Гаврил в съслужение със свещеници, който има и има кметът Корнелия Маринова и председател на ОбС Петър Колов.

Източник:
lovech.bg

Свързани статии

Back to top button