Изненадваща проверка на министър Мариана Николова

Областният управител Ваня Събчева придружаваше вицепремиера

Изненадваща проверка на министър Мариана Николова в Община Априлци, област Ловеч. Тя направи изненадваща проверка на места за настаняване с Априлци, като бе придружавана от областния управител Ваня Събчева и кмета инж. Тихомир Кукенски.

Тя направи изненадваща проверка на места за настаняване с Априлци, като бе придружавана от областния управител Ваня Събчева и кмета Тихомир Кукенски.
Вицепремиерът изрази задоволство от факта, че малките места за настаняване в Априлци в момента са заети, и призова да се спазват всички противоепидемични мерки, за да бъдат хората спокойни и да се наслаждават на природата и почивката си.
Тя бе категорична, че е изключително важно да се прилагат разработените указания за дейност от Министерството на туризма, само така може да се гарантира сигурността на туристите и заетост на местата за настаняване.
За първите 2 месеца от зимния сезон в община Априлци са пренощували над 1100 туриста, като спадът е 29% по данни от ЕСТИ. Най-сериозно е намалението на туристите в хотелите – 84%, а при къщите за гости то е едва 9% за периода декември 2020 г. – януари 2021 г. Къщите за гости са безспорно водещият избор за туристите в община Априлци, като в тях са пренощували 68% от туристите в общината за първите два месеца от зимния сезон. Това прави малко под 800 туристи за двата месеца.

В общината има регистрирани 63 къщи за гости, 38 стаи за гости, 11 малки семейни хотела и 2 хотела с по-висока категория.

Пътуванията, които предполагат избягване на струпване на много хора на едно място, са предпочитани още от миналото лято и прогнозите са, че това ще се запази през тази и следващите години.

Малко над 11 хил. са пренощувалите туристи в община Априлци през 2020 г. по неокончателни данни, като над 99% от тях са българи. Чуждестранните туристи тук през миналата година са малко и са предимно от Германия, Великобритания, Румъния.

 

Прочетете също:
Close
Back to top button