Как да заличим драскотините по мотора?

Едва ли има нещо по-дразнещо от това да се приберете от приятна езда и да забележите драскотини по любимия си мотор. Ние ви разбираме прекрасно.

За съжаление, колкото и внимателни ездачи да сте, няма как да опазите возилото си от малките камъчета и пътните отломки, които отскачат, докато карате и нанасят щети по корпуса му.

И все пак, колкото и неприятно да е това, има няколко метода, с които можете да заличите повърхностните, повтаряме повърхностните драскотини по корпуса на мотоциклета си в домашни условия.

5 метода за премахване на драскотини по мотора

Восък от свещи

Един от най-лесните, но най-краткотрайните начини за премахване на драскотини , който можете да приложите и сами е като използвате восък от най-обикновени свещи.

Ще са ви необходими свещи, по възможност неоцветени и чиста кърпа.

Преди да нанесете восъка измийте добре мястото за третиране и го оставете да изсъхне. След това втрийте восъка от свещта в драскотините и отстранете остатъците с кърпа. Изчакайте малко и измийте мотора само с вода, без да използвате никакви други добавки.

Тази процедура е бърза, лесна и не уврежда по никакъв начин нито метала, нито пластмасата. Недостатъкът ѝ е, че е краткотрайно решение и драскотините няма да останат за дълго време скрити.

Паста за зъби

В пастата за зъби се съдържат абразивни компоненти, които могат да премахнат малките, повърхностни драскотини по мотора ви.

Ще са ви нужни паста за зъби с избелваща формула и микрофибърна кърпа. Преди да започнете измийте мястото, от което искате да заличите драскотините и го оставете да изсъхне. След това изстискайте малко от пастата върху микрофибърната кърпа и с леки, кръгови движения нанесете върху драскотините. Отстранете излишната паста. Ако драскотините не са запълнени изцяло, повторете още няколко пъти, докато вече не забелязвате драскотините.

Да поясним: С паста за зъби можете да отстраните основно микро драскотини, които се образуват в течение на времето и които се забелязват главно на слънчева светлина.

Лак за нокти

Това е решение, ако трябва да се справите много бързо с премахването на драскотините, но също като восъка, и лакът за нокти има краткотраен ефект.

Тук важното е да откриете лак, който е в една и съща цветова гама като цвета на мотора ви. Имате ли същия цвят по ръка, просто трябва да почистите добре мястото, където са драскотините и да нанесете лака върху тях. Добре е да сложите няколко слоя от лака, за да се покрият по-добре драскотините.

Уретанова боя

Ако можете да откриете уретанова боя с точния цвят като на мотора ви, премахването на драскотините ще е доста лесно, тъй като единственото, което трябва да направите е да почистите мястото и да нанесете боята.

За съжаление, намирането на уретанови бои за автомобили, които да съвпадат напълно с цвета на мотоциклетите е доста трудно начинание, затова место уретанова боя можете да използвате авто боя за ретуширане.

Абразивна паста

Абразивната паста не е домашно средство, а професионален продукт, който е предназначен за премахване на повърхностни, но не и за дълбоки драскотини.

Това е чудесен продукт, в който се съдържат абразивни микрочастици, които отстраняват замърсяванията, микро лезиите по боята, премахват леки драскотини и “изравняват” лаковото покритие.

За премахване на драскотините ще ви е нужна абразивна паста и чиста микрофибърна кърпа. Налични ли са, почистете мястото за третиране, поставете малко от пастата върху кърпата и нанесете върху драскотините. Нанасяйте с кръгови движения. Повторете няколко пъти, докато драскотините изчезнат напълно.

Абразивна паста

Методите, които ви показахме могат да премахнат повърхностни драскотини по мотора ви, но не бива да забравяте, че всички те са временни решения.

Затова е добре да не чакате дълго, а да потърсите професионалисти, които са наясно как най-ефективно да премахнат драскотините и да върнат предишния блясък на мотора ви.

Back to top button