Канада въвежда допълнителни ограничения за влизащите в страната

Канада въвежда допълнителни ограничения за влизащите на територията на страната. Считано от 7 януари 2021г. пътуващите със самолет, навършили 5-годишна възраст, ще трябва да представят отрицателен резултат от ПСР тест за COVID-19 пред авиокомпанията, с която се придвижват преди да се качат на самолета. Изследването трябва да бъде направено 72 часа преди полета.

Промените бяха обявени на правителствения сайт на Канада. От там призовават гражданите да не пътуват в случай, че са болни. Тези, които имат симптоми на COVID-19 , няма да бъдат допускани в страната. Изключения ще се правят само за канадски граждани, постоянни жители на страната, защитени граждани или такива със статут по индийския закон.

Освен нововъведените изисквания в сила остава и задължителната 14-дневна карантина, която започва да тече в деня на пристигане. При пристигане представители на здравните власти ще преценят дали пътниците бъдат поставени под карантина или изолация, спрямо тяхното здравословно състояние.

Ако нямат симптоми на COVID-19, пътуващите ще бъдат поставени под карантина, тъй като все още съществува риск да развият симптоми и да заразят други хора, пише в сайта на правителството на Канада.

Ако гражданин развие симптоми в този период или се окаже позитивен за COVID-19 в рамките на 14-дневния си карантинен период, ще се наложи той да се изолира за допълнителни 14 дни от датата, в която са се появили първите симптоми или тестът му за коронавирус се е оказал положителен.

Всички пътници, които влизат на територията на Канада независимо да ли са поставени под карантина или изолация трябва да си уредят сами място, където да отседнат за тяхна сметка.

Нарушаването на инструкциите, предоставени на влизане в Канада, или предоставянето на невярна информация може да доведе до затвор за 6 месеца или глоба на стойност 750 хил. долара.

Ако не се спазва наложената карантина или изолация и това доведе до смърт или сериозно влошаване на здравословното състояние на друг човек, може да бъде наложена глоба до 1 млн. долара или до 3 години затвор.

Повече информация е публикувана тук: ​

https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html?fbclid=IwAR3Ybuz_n687oEYnX6u0Yesju7x_dFIpA8oNV4g6hZGjCJ9Q7EPovFnHS1Y

При нужда от съдействие българските граждани в Канада могат да се обръщат към посолство на Република България в Отава на следния телефонен номер: +1 613 789 3215; дежурен телефон в извънработно време: +1 613 316 1998 или към генерално консулство на Република България в Торонто на телефони: +1 416 696 24 20, +1 416 696 27 78; дежурен телефон в извънработно време: +1 416 892 1738.

Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството – Embassy.Ottawa@mfa.bg или на този на консулството -Consulate.Toronto@mfa.bg

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Източник:
дирекция „Пресцентър“ МвНР
Back to top button