Капацитетът за прием на пациенти с коронавирус в Ловешката болница е запълнен

Капацитетът от легла за лекуване на пациенти с коронавирус в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч вече е запълнен, съобщи за БТА директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска. Затова до края на деня общинските болници в Тетевен, Луковит и Троян, както и частната „Кардиолайф“ в Ловеч, трябва да са създали организация и изпълнили заповедта за разкриване на легла за болни от COVID-19, заяви директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч д-р Анета Винева. По думите й, ако лечебните заведения не са създали тази готовност, ще бъдат докладвани на Министерството на здравеопазването и санкционирани.

„Трикратно-четирикратно увеличаваме леглата в Ловешката болница. Оттам нататък капацитетът не може да бъде повишаван“, каза Винева.

Със заповед на РЗИ от днес леглата за заразени с коронавирус в болницата в Ловеч е увеличен на 65. „В инфекциозното и белодробното отделение леглата са запълнени. При днешното разпореждане за още 15 легла за COVID има свободни още четири. Мисля, че още след два часа ще бъдат пълни. Тук капацитетът е приключил. Лекарите са на предела на силите си. Хората не разбират колко е сериозно положението“, каза д-р Румяна Нановска.

От РЗИ са подали в Министерството на здравеопазването информация за нуждата от лекари и медицински сестри в областта. В лечебните заведения няма доброволци, целият капацитет работи, добави д-р Винева.

Директорът на Центъра за спешна медицински помощ в Ловеч д-р Силвия Моева посочи, че причината за високия брой хоспитализирани е, че личните лекари лекуват по телефона. „Не винаги лечението е сполучливо и затова в последната седмица се направиха много пневмонии от пациентите и ние направо ги караме за хоспитализация. По телефон не може да се лекува, без да се сложи слушалка, а това е масова практика“, каза Моева.

Автор:
Даниела Балабанова
Източник:
БТА

Свързани статии

Back to top button