Караянчева: Готвим се за редовни избори

Готвим се за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца, каза Цвета Караянчева

Готвим се за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца, каза пред журналисти в отговор на въпрос председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която участва във форум в НДК.

Не мисля, че ще имаме проблем с кворума, в петък имахме колеги, които са болни, колеги под карантина. Очаквахме, че колегите от БСП и опозицията ще се регистрират, защото все пак петък е денят на опозицията, коментира Караянчева и добави, че кворумът е отговорност на управляващите. Утре ще имаме кворум заседанията ще продължат нормално, заяви тя.

Няма да събираме подписи, а това ще се установи с гласуване след два месеца, каза Караянчева в отговор на въпрос как се движи процедурата по събиране на допълнителни подписи за разглеждането на проекта за конституция със 160 гласа.

По думите й, започва процедурата по начина на разглеждане на конституцията, защото досега такава процедура няма. Ще направим среща с конституционалисти, които ще ни посъветват в рамките на тази седмица да можем да я гласуваме с колегите народни представители и да продължим напред в дебатите, каза Караянчева.

Тя посочи, че проектът ще бъде изпратен на всички заинтересовани – като неправителствени организации, конституционалисти, академичната общност. Всеки да даде препоръка, за да може, когато в тези два месеца потърсим подкрепа от нашите колеги, да бъдем аргументирани. В крайна сметка тази конституция ще се гледа от Великото народно събрание, ако бъде гласувано такова, а не от сегашното, подчерта Караянчева и добави, че следващият парламент ще има депутати, изцяло подготвени по темата, представители от академичната общност, и листите ще се изготвят с хора, които могат компетентно да работят по нея.

На въпрос за машинното гласуване и позицията на ЦИК, че логистиката трябва да е в ръцете на държавата, а не да се прехвърля към тях, Караянчева отговори, че смята, че ЦИК трябва да свърши това. Има много изказвания, че едва ли не управляващите ще правят изборите, те ще събират протоколи и бюлетини, насажда се едно съмнение в изборния процес.

За да бъдем максимално изчистени от тези съмнения, нека ЦИК да го направят, коментира Караянчева и добави, че винаги някой ще се опитва да оправдава изборните си неуспехи с „фалшификации на изборите“. Тя припомни свое изказване, че ГЕРБ е печелила всички парламентарни избори, които не е организирала, а те са били при служебни правителства.

Попитана кога ще има електронно дистанционно гласуване, Цвета Караянчева отговори, че очакват експертите да кажат по какъв начин може да бъде защитен вотът, защото има възможности за хакване на мрежата и други проблеми.

На въпрос защо пак се ремонтира Изборният кодекс въпреки препоръки това да не се прави известен период преди избори, председателят на парламента каза, че пандемията от COVID-19 също е била сред обстоятелствата, и се цели да може да се вкара хартиената бюлетина, защото при машинното гласуване има ограничения, а се търси широка представителност.редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца, каза Цвета Караянчева

Back to top button