Кметът на Ловеч участва в среща в НС за бъдещето на минералните води

Да се създаде механизъм за взаимодействие между общините и басейновите дирекции в областта на управлението и контрола на минералните находища с цел ограничаване на неправомерното им ползване.

Това е едно от предложенията, които направи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова от името на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Кметът на Ловеч взе участие в кръгла маса в Народното събрание на 17.01.2023 г. Форумът бе по инициатива на народния представител Росица Кирова със съдействието на Камарата на минералните води. Темата на срещата бе „Възможностите за привличане на инвеститори за оползотворяване и рационално използване на минералните извори в България“. Кръглата маса се проведе в зала „Запад“ с участието на представители на местната и изпълнителната власт, депутати, представители на посолства и на неправителствените организации.
Корнелия Маринова каза още, че държавата като собственик на находищата следва да участва съвместно с общината и в процедурата за обезщетение на засегнатите собствениците на имоти, попадащи в пояс I на санитарно-охранителната зона. Маринова посочи като добри примери направеното в общините Велинград, Айтос, София, Сапарева баня и др.
Депутатът Росица Кирова в началото припомни, че минералните води са съществен природен ресурс, който допринася за подобряване на качеството на живот. България разполага с над 240 находища от минерална вода, като температурата е в диапазон между 20 и 100 градуса.
Цветелина Лукарска, председател на Камарата на минералните води, съобщи, че се разработва 3D карта на минералните води, за което участие има и Българската академия на науките.
Община Ловеч, пресцентър
18.01.2023 г.

 

Автор:
Община Ловеч, пресцентър 18.01.2023 г.

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button