Коледната елха в Ловеч засия с богата премяна

Коледната елха в Ловеч засия с богатата си премяна – това стана под светлините на празнична заря и с изпълненията на Общинския духов оркестър. Много хора и главно деца се стекоха на тържеството, което се проведе на 5 декември 2022 г. вечерта на пл. „Екзарх Йосиф I“.

За първи път вечерта беше организирана като спектакъл, наречен „Коледно сияние“. В него клоуни, магьосници и приказки герои се опитваха за запалят светлините на елхата, но без успех. Докато накрая стигнаха до идеята, че трябва всички заедно да участват в обратното броене.

Така към групата на Дядо Коледа се присъедини и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни на събралото се множество, че обичаят, свързан с украсяването на елхата, е възникнал още в Древния Египет. Там вместо елха украсявали палми. Елхата става коледно дръвче за първи път в Германия през Средновековието. Старите германци вярвали, че вечно зелените й клони означават вечна вяра в Христос. Оттам е обичаят елхата да се украсява с играчки, светлини и да се оставят много подаръци.

На площада бе и заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов.

В шоуто се включиха Вокална група при ОУ „Христо Никифоров“, Вокална група „Вълшебни усмивки“ при ОУ „Проф. Димитър Димов“. Водещ на празника бе Боби шоу, който представи магьосника Скарабуш. Участваха още Ледената кралица, Леденият човек, Коледното джудже Бърборио, триметровият мечок Миша и други приказни герои.

В програмата завърши с пиротехнически ефекти и пищна заря.

За втора поредна година Ловеч се радва на коледна елха с височина 8 метра. Тя е произведена в единствения у нас завод за коледни дръвчета, който се намира в град Раковски.

Източник:
Община Ловеч, пресцентър

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button