Генералният консул на Република Турция в Пловдив посети Ловеч

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се срещна с Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.

В знак на уважение и признателност за доброто сътрудничество по време на четиригодишния му мандат консулът посети днес Ловеч, за да се сбогува преди отпътуването си за родината.

На срещата присъстваха вицеконсула на Република Турция в Пловдив Гюлджан Окчун и Даниел Колев, заместник-кмет на Община Ловеч.

По време на разговора Маринова благодари за  добрата съвместна работа.

Обсъдени бяха реалните възможности за реализация на бъдещи проекти в полза на местните общности, бизнеса, културата и туризма.

“Надявам се и със следващия Генерален консул да си партнираме също толкова ползотворно и постигнатото до сега да бъде надградено“, заяви кметът.

„Харесвам много България и мога да кажа, че годините, прекарани тук, бяха най-приятният период в моята кариера. Харесвам много Ловеч. Това е прекрасен край. Благодаря за топлото посрещане и приятелско отношение“, посочи дипломатът. „Мандатът ми приключва, връщам се в Анкара, но винаги ще бъда приятел на страната и Ловеч“, подчерта Генералният консул.

Двете страни изразиха задоволство от отношенията на междудържавно ниво и изразиха надежда за продължаване на добрите контакти, като една от идеите е да се реализира съвместен бизнес форум.

Един от успешните проекти досега, реализиран с помощта на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, е побратимяването на Ловеч и Османгази.

Това се случи на 20 септември 2019 г. Тогава се подписа споразумение за сътрудничество в областта на икономиката, търговията и културата.

В Община Османгази се намира известният исторически мост Ирганда, който е един от четирите търговски моста в света. В Ловеч пък, както е известно, е Покритият мост над Осъм. Тази прилика породи идеята за побратимяване между двата града.

Вярваме, че ще се осъществи важна съвместна инициатива между нашите градове, която беше обсъждана – съвместното сътрудничество между четирите общини, които имат на територията си  мостове: Ловеч, Османгази, Ерфурт и Флоренция.

Корнелия Маринова пожела на Хюсеин Ергани здраве и бъдещи успехи на дипломатическото поприще.

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button