Коронавирусът ще мине, но ще се справи ли бизнесът?

Коронавирусът ще го овладеем – ще се наложи зверска карантина, ще се излиза само до работа и обратно у дома. Ще се види кой е болен и кой здрав. Ще се даде време на медицината да работи по-леко.
Държавата ни обаче е изправена пред фалит. Във всички страни с предприемане на крутите мерки се говори за облекчение за бизнеса. Тук не се обелва дума.

Още този месец редица бизнеси няма да могат да платят ДДС – не защото не искат, а защото от 1-2 седмици приходите клонят към 0 и парите са изхарчени за други сметки за плащане. Дори и тези, които са ок с пари по сметки, да си платят, то след месец вече няма да има приходи от ДДС. А е публична тайна държавата колко зависи от ДДС.

В допълнение точно сега е време за събиране на корпоративен данък. Познайте какъв процент ще е събираемостта. Затова никой не обелва дума за икономически мерки – министрите просто не знаят какво да кажат и какво да правят. Изведнъж всички схеми и далавери пропадат. Държавата е в ступор какво ще прави без тия приходи. Не знам колко ще помогне ЕС, какви заеми ще отпусне, но хич не вярвам да са достатъчни.

Туризмът е един от най-засегнатите сектори, а той носи 15% от БВП на тази държава. И изведнъж вместо бюджетен излишък, ще има бюджетен дефицит! БВП на България за 2018 е 65 млрд лв – 15% от тях са от Туризма = 9,750 млрд. лв. Държавата може и е длъжна да отпусне необходимите средства, за да не изпадне сектор Туризъм в колапс.

Основните спешни искания на туристическия бранш са:
– Организиране на екип от всички сектори (защото всички са засегнати) на туризма за обсъждане и предприемане на реални мерки за справяне с кризата.
– Осигуряване на държавна финансова помощ на засегнатите, най-вече помощ по най-голямото перо – заплати и осигуровки на служителите професионалисти, които работят в бранша. Не искаме да освобождаваме нашите служители (и да натоварят социалната система), искаме те да продължат да работят макар и в режим на ниски обороти.
– Прозрачност по раздаването на осигурените от ЕС средства за подпомагане на най-засегнатите сектори (Туризма е в топ 3).

Има множество други задачи, които да се планират и решат, за да излезем от тази ситуация с възможно най-малко загуби. Започна освобождаването на служители и това е много лошо!
Все някак България ще оцелее, но дано властта се усети, че бизнесът – освен едрия, но и средния и дребния – крепят тая държава. И в бъдеще да ни пазят и да правят така, че да работим по-лесно и да се развиваме и да можем да посрещаме кризи от всякакво естество.

Не на последно място по важност е липсата на прозрачност къде отидоха излишъците през последните години, които рязко се харчат две седмици преди Коледа.

Та някак си Короната е неприятна, едва ли трябва да го коментираме. Зараза, смърт, страх. Но икономическите последствия за България ще са по-страшни.

Автор:
Станислав Пеев

Свързани статии

Back to top button