Първи случай на заразена котка с COVID-19

Първият случай на домашна котка, заразена с коронавирус, беше потвърден в Русия, заяви пред репортери във вторник Николай Власов, заместник-началник на Росселхознадзор, съобщава ТАСС.

„В резултат на анализа и в подкрепа на допълнителни изследвания котката потвърди COVID-19. Животното беше поставено под карантина по местоживеенето на собственика“, каза той.
Според Власов на 18 май собственикът на петгодишна котка се свързал с Всеруския държавен център за качество и стандартизация на лекарства за животни и фуражи (Москва), подчинен на Роселкохознадзор, за да тества домашния любимец на коронавирус. Преди това котката беше прегледана от ветеринарен лекар на една от московските клиники, който  е изпратил животното в центъра.

Както обясни заместник-ръководителят на Росселхознадзор, на котката е взета  c тампон от лигавицата на ларинкса и носната кухина и полученият биоматериал е изследван чрез PCR с помощта на разработената в центъра техника за откриване на коронавирус при животни.
Росселхознадзор не счита за необходимо да се предприемат мерки във връзка с домашни или диви животни поради откриването на коронавирус в котка.

„Сега няма причина да се предприемат мерки по отношение на домашни или диви животни, които биха могли да застрашат благосъстоянието и здравето им или могат да окажат отрицателно въздействие върху биоразнообразието“, заяви Власов.
Организацията счита за необходимо да започне селективна диагностика на животни в страни, където коронавирусът се е разпространил сред хората. Основата на изследванията, смята Власов, може да бъде преди всичко близък контакт на животното със заразен човек. Тестът се препоръчва и при животни, които имат клинични признаци на заболяването, причинено от новия коронавирус.

Решението за тестване на животни се взема от представители на държавната ветеринарна служба на субекта на Руската федерация или от собственика на животното след консултация с ветеринарен лекар, заключи заместник-ръководителят на Росселхознадзор.

 

Източник:
ТАСС
Тагове
Back to top button
Close