Ангел Кунчев: Мислим за затваряне на заведения и стадиони

Според националният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова ТВ, цитиран от Дневник.бг, следващата ограничителна мярка, за която е време да се мисли, за да се ограничи разпространението на коронавируса, е събирането на много хора на едно място, независимо от повода. Той поясни, че говори за семейни събирания, затваряне на заведения и стадиони.

Кунчев допълни, че изразява лично мнение и предстои да бъдат убедени хората, от които зависи взимането на решението – премиер и министър на здравеопазването. Доцентът все пак уточни, че преди да се премине към тази стъпка, трябва да се отчетат много фактори.

Вчера здравният министър доц. Костадин Ангелов издаде заповед, с която се намали наполовина разрешеният брой хора в нощни заведения. Във вторник предстои нова среща по темата, на която ще се анализира ситуацията.

Не се ли спазват мерките – до 6000 заразени за ден

Затварянето на градове е изключително крайна мярка и без особен ефект, каза Ангел Кунчев в отговор на въпрос. Според него е възможно затварянето на отделни фирми и групи от къщи, в които има много заразени.

В отговор на въпрос Кунчев посочи, че след заповедта за носене на маски на открито участниците в протести и митинги трябва да са с предпазни средства, ако не поддържат дистанция от метър и половина помежду си.

Според него дали ще проработят взетите до момента мерки зависи от държанието на всеки. Ако не се спазват те, може да се стигне до 5000 – 6000 новозаразени на ден, посочи доц. Кунчев. По последни данни в момента десет носители на вируса заразяват 12 души, като този показател – т.нар. число R, се повишава и вече е 1.2. Ръстът на заразените за седмица е 75%, отчете членът на Националния оперативен щаб.

Строги санкции за болници, отказали прием

Той коментира и казуса от Пловдив, при който жена почина, след като беше препращана в 5 различни болници. „Не е работа на човека да си търси болница. Спешна помощ е тази, която трябва да намери начина. Но те също са крайно затруднени. Затова проведохме среща с всички директори на болници в София, за да им стане ясно веднъж завинаги, че всяко лечебно заведение трябва да има COVID сектор, каза Кунчев.

Той уточни, че болници, които откажат да приемат човек и се установи, че са имали легло, ще бъдат наказвани жестоко. „Моето предложение беше първата стъпка да е прекратяване на договора с касата за определен период от време, а втората – отнемане на лиценза. Хората няма какво да направят, не може да им кажем да обикалят. Не е тяхна работа, не трябва да ги натоварваме с тази отговорност“, каза още доц. Кунчев.

Няма алгоритъм кой да се лекува и кой не

Според него за момента няма хора, които да се отзовали на призива от вчера да се помага на болниците с недостиг на персонал. „И в парламента обмислят да се ползва националният пандемичен план в тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и прилагаме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст. Търсим всички тях, но това в крайна сметка е по лично желание“, каза доц. Кунчев.

В отговор на въпрос той каза, че няма и не може да има алгоритъм кой пациент се лекува и кой не, ако в дадена болница няма капацитет. Към момента и нямало случаи, в които да се налага вземане на подобно решение.

Контролът на хората в изолация е невъзможен

Коментирайки темата със задължителната изолация на контактните лица, той посочи, че хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност, но това е трудно да бъде проследено при толкова много случаи на дневна база. Кунчев заяви, че най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация, без да наруши закона.

Той увери, че се работи със здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Дали се спазват ограниченията следят служители на различни институции, но глоба може да се наложи само в присъствието на полицай.

Източник:
Dnevnik.bg

Свързани статии

Back to top button