Лавина затрупа и уби 18-годишен скиор в Пирин

Лавина  уби 18-годишен скиор в Пирин, националният състезател по фрийрайд Борислав Гарибов, споделя директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев

Той  е бил напълно екипиран за подобни ситуации. 18-годишният скиор обаче не е имал никакъв шанс, тъй като от силата на снежната маса е била разкъсана еърбег раницата, която задържа човек на гребена на лавината, така че той да се запази жив.

Проработил е и т.н. пипс – уредът, който подава сигнал, за да може затрупаният скиор да бъде бързо открит. Момчето е намерено и извадено много бързо, но травмите му са били несъвместими с живота.

„В 11:28 часа вчера е подадена информацията за лавина със затрупан човек. За по-малко от 10 минути стигнахме на място, но само за да констатираме смъртта“, обяви директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.

„Изключително бързо са действали колегите. Има ситуации, в които просто няма шанс да оцелее човек. Фронтът на откъснатата снежна маса е бил 150 метра, а дебелината е била 50-120 см. Лавината е била в порядъка на километър“, допълни шефът на планинските спасители за Oblasta.com

Източник:
Sportsl.bg
Back to top button