Лекари от частната болница в Ловеч помагат в лечението на ковид-пациенти

Лекари от частната болница „Кардиолайф“ в Ловеч се притекоха на помощ в лечението на ковид-пациенти от държавната болница, научихме чрез  Actualno.com.

За пациентите с коронавирус в Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД са предназначени инфекциозното и пулмологичното отделение. Д-р Румен Петков е специалист по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Кардиолайф“ и се отзовава при необходимост в областната болница, когато има тежки състояния на пациент. „Отивам при нужда, когато ни извикат от държавната болница. Обажда се директор Нановска и се отзоваваме. Аз ходя при тежки, спешни състояния – за интубации, за включване на апаратна вентилация, не да дежуря в отделението. От 17-ти ноември там е затворено Отделението за анестезиология и интензивно лечение, защото колегите са с коронавирус. Аз ходя където има нужда – или в инфекциозно отделение, или в пулмология. Когато има човек с дихателна недостатъчност, го интубирам, включвам го на апарат, идва екип и го взема, тъй като в Ловеч няма кой да ги лекува с усложнения. Вземат ги обикновено от болници в Плевен или София.       Предварително се прави уговорка от коя болница ще вземат пациента и го карат за интензивно лечение. Те си идват с екип – лекар и сестра. Включват го и го транспортират“, обясни д-р Петков. По думите му това, което той прави, не е трудно, тъй като е въпрос на часове, а и предварително се знае, че до един-два часа пристига екип от другата болница. Д-р Никола Нешев е лекар, специализант по кардиология в „Кардиолайф“. От около 12 дена той дава дежурства в инфекциозно отделение. „В областната болница са се заразили доста много хора от медицинския персонал. Основно отделението е останало на плещите на д-р Станчева, която е титуляр, с доста пациенти на смяна. Сестри има по-нормално като брой, тъй като са ги пренасочили от други отделения. Колежката изнемогваше от толкова много работа. Реших да й ударя едно рамо в диагностично-терапевтичния процес, в приемането на пациенти и всичко останало. Тя е възрастна, на 71 години. За мен тя е герой! Не е заразена досега, но рискува себе си на тази възраст всеки ден“, казва д-р Нешев. По думите му инфекциозното отделение се крепяло изцяло на д-р Станчева до преди няколко дена, когато се върнал друг инфекционист. Имало и още една лекарка, която идвала от време на време, но д-р Станчева карала и смяна, и се отзовавала на повиквания през нощта. При тежки случаи винаги тя е на линия.

„Всичко е на нейните плещи, но сега повече хора й помагаме. Аз давам допълнителни часове, а „Кардиолайф“ направи жест към мен и към инфекциозното отделение, като ми облекчи леко графика. Когато имам свободни дни, също отивам там. Всеки ден в отделението е различен от другия. В момента е почти пълно. Вчера бях цял ден и имаше към 35 пациента, като капацитетът му е около 40. По-голямата част от пациентите са в умерено състояние, в средно тежко има около 5 до 8 пациента“, посочи медикът. Попитан не се ли тревожи, че в болницата няма отделение за интензивно лечение, отговори, че това е доста неприятно, тъй като това са пациенти, за които никога не се знае кога може рязко да се влошат. „За щастие, с усилие и уместно лечение повечето успяват да се задържат. В случая дали аз или някой колега се тревожи от липсата на такова звено, не е важно. Важно е да се направи всичко възможно за пациентите, но ако пациент рязко се влоши, трудно ще го спасим. Не е на дневен ред дали ние се тревожим“, коментира той. На въпрос как събра смелост да отиде в Ковид-отделение посочи, че това не е особено геройство, при положение че е млад, на 30 години. „Предвид тази спешна ситуация, мисля, че всеки лекар би трябвало да е готов да помогне по някакъв начин, особено когато няма заболявания. Все пак за това сме лекари“, бе категоричен д-р Нешев.

АНИТА ЧОЛАКОВА

 

Автор:
АНИТА ЧОЛАКОВА
Източник:
https://www.actualno.com/

Свързани статии

Back to top button