Лисец отбелязва 95 години читалище и празник на селото

Село Лисец в община Ловеч отбелязва двоен празник – 95 години от основаването на местното читалище и празник на селището. Юбилеен концерт се състоя вечерта на 29 юли 2022 г. в пълния салон на НЧ “Светлина –1927 г.” Гост бе Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, която се обърна към аудиторията с думите: Чувствам се горда, ще присъствам на този празник!

Тя направи интересен паралел между две години – 1926 и 1927. През първата година са се случили драматични събития, когато след направен донос селището е щяло да бъде опожарено, а жителите му – изселени. Тогава на 2 август 1926 г. подполк. Цоко Коев, командир на Ловешкия гарнизон, спасява селото с думите: „Лесно е да се разруши едно село, но е трудно да се направи“. Този случай е повод да има празник на селото.

През следващата 1927 г. пък е основано читалището. Това са темелите, върху се гради и развива вашата общност, култура и дух, каза Корнелия Маринова.

Тя благодари за голямата сърцатост и всеотдайност на местните читалищни дейци, чиито изяви и събития продължават да формират поколенията.

На Светлана Георгиева, секретар на читалището, кметът връчи поздравителен адрес и кошница с цветя. Корнелия Маринова поздрави и кметът на селото Борислав Иванов за постигнатите резултати. Председателят на читалището Ненчо Колев пък награди с грамоти изявени читалищни дейци.

Над два часа продължи концертът, в който участваха изпълнители от всички възрасти и всякакви жанрове. Освен местните самодейци имаше гости от ЦПЛР – ОДК в Ловеч, танцова формация „Балкански огън“ и други.

В събота, 30 юли, е празникът на селото в местността Врани кладенец, на който ще присъства заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев.

Автор:
Община Ловеч, пресцентър

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button