Локдаун в Германия

Германия въвежда по-строги мерки за борба с коронавируса

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза днес, че националната карантина се удължава до края на месеца и се въвеждат по-строги ограничения заради коронавируса, предадоха световните агенции.

„Необходимо е по-стриктно да ограничим контактите. Призоваваме всички граждани да ограничат контактите до абсолютния минимум“, заяви Меркел пред репортери след среща с лидерите на 16-те германски провинции.

Новите правила за първи път ограничават несъществените пътувания за жителите на сериозно засегнати райони в Германия, посочва Ройтерс.

Хората ще могат да се движат на разстояние до 15 километра в градовете и окръзите, където броят на новите случаи на коронавирус е над 200 на 100 000 жители за седем дни.
На членовете на дадено домакинство ще се разрешава да се срещат само с още един човек на обществено място.

Подобно на много други европейски държави, Германия се бори с втора вълна на коронавируса. В страната се засилва тревогата, че болниците ще изпитват сериозни затруднения да се справят със ситуацията.

Меркел каза, че новата разновидност на вируса, открита първо във Великобритания, увеличава необходимостта от по-голяма предпазливост.

Магазините и ресторантите в Германия ще останат затворени до края на януари. Училищата също ще останат затворени, а обучението ще се провежда онлайн поне до края на месеца.
„Вярваме, че тези мерки са оправдани, макар да са тежки“, каза Меркел.
Тя заяви, че заедно с провинциалните лидери ще направят преглед на новите ограничения на 25 януари.

Германия въвежда по-строги мерки от 16 декември до 10 януари

По данни на института „Роберт Кох“ Германия е регистрирала през последното денонощие 11 897 нови заразявания с коронавирус, с което общият им брой е станал 1 787 000. Смъртните случаи са се увеличили с 944 и са достигнали 35 518.

В Германия тече ваксинация срещу КОВИД-19, а досега са ваксинирани 317 000 човека.
Меркел изрази надежда, че разработването на нови ваксини срещу КОВИД-19 ще помогне за връщане към нормалния живот, съобщи ДПА.

„Знаем, че след като вече са налице ваксини, има изгледи за нормализиране на нашето всекидневие“, каза тя.

Back to top button