Ловчалии отбелязват празника на своя град – 11 май

В деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий ловчалии отбелязват празника на своя град – 11 май.

Денят ще започне с Божествената Света литургия в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. След това, от 11:00 часа, на площада пред храма, е тържественото издигане на знамето на Ловеч и официалната поздравителна част.

Празникът ще се пренесе в Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“, където ще е церемонията по удостояване със званието „Заслужил гражданин на Ловеч“.

В 16:00 часа в художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ ще бъде представен новият брой на алманах „Мостове“, издание на Клуба на дейците на културата.

Вечерта е концертната част. В 18:30 часа, на сцената на площад „Екзарх Йосиф Първи“ ловчалии ще видят спектакъла „Живот като на кино“ на Милица Гладнишка, Васил Спасов и „Михаил Йосифов секстет“. Той е част от програмата на „Люлякови музикални вечери“.

След това поп певецът Миро ще изнесе концерт, който ще завърши с пищна заря.

Празничният ден ще бъде изпълнен и със спортни събития, част от които е и традиционната щафета „Пламъчета сини“.

Културният афиш обхваща и 12 май (четвъртък). От 19:00 часа в рамките на „Люлякови музикални вечери“ гостува Държавната опера от Варна с „Парижката Света Богородица“, на сцената на Драматичен театър – Ловеч.

Ловеч отбелязва своя празник на 11 май  с букет от събития и концерти

Официалното тържество по повод 11 май – Празникът на Ловеч, започна още сутринта в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. От 9 часа Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Божествена Света Литургия. Тук присъстваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, депутатът Николай Нанков, председателят на ОбС Петър Цолов, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов и други гости.

Официалната церемония на площада пред храма  започна с тържествено издигане на знамето на Ловеч. В своето слово кметът Корнелия Маринова  се обърна към пълния с хора площад: „Ловеч е жив град. НИЕ сме жив  град. Точно това показва 11 май, който отбелязваме като Ден на града от 1993 година насам.  Светите равноапостоли означават много за нас, гражданите на Ловеч. Те са нашият път, мост и кораб! Път, защото вече 12 века ни сочат вярната посока. Мост, защото свързват славното минало с настоящето. Кораб, защото ни пренасят през всякакви бури и препятствия. Вярвам, че Солунските братя  винаги ще ни водят, пазят и вдъхновяват! Те са нашият център, нашият темел, нашият покров небесен.“

Кметът призова гражданите да извадят телефоните и да споделят снимки и клипове в социалните мрежи. „Ще ви изчакаме да влезете в интернет… Ние сме  тук“, каза Корнелия Маринова.

Сред гостите на празника бяха още Врачанският митрополит Григорий, бригаден генерал Юлиян Радойски, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски‟ в Долна Митрополия и Началник на Плевенския гарнизон, областният управител Виктор Стойчев и други.

Поздравителни адреси до Община Ловеч и кмета бяха получени от президента на Р България Румен Радев, депутати, от областния управител на Област Ловеч, от НСОРБ, от Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия, от военни поделения и висши военни училища,  от посолството на Босна и Херцеговина, от консулството на Република Сърбия, както и от много министерства, общини и институции.

Същевременно на площада пред общината седем училища с държавен план-прием представят през целия ден своите специалности. В шатри те показват в какво обучават учениците и какви продукти произвеждат. Инициативата е в помощ на седмокласниците да направят своя информиран избор къде да продължат своето образование. Свои палатки имаха и ВВВУ в Долна Митрополия и Военното окръжие в Ловеч.

Back to top button