Ловеч отбеляза 184 години от рождението на Васил Левски

„Легендата за Левски се ражда в Ловеч. Защото оттук тръгва неговият стръмен път към смъртта, който е път и към безсмъртието.“ Това каза в словото си заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев по време на гражданското поклонение пред паметника на Апостола в Ловеч на 18 юли 2021 г. вечерта. Той подчерта, че Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес.

Поклонението бе част от събитията, с които в гражданите в Ловеч отбелязаха 184 години от рождението на Васил Левски.

Пред паметника във „Вароша“ говори и Ловчанският митрополит Гавриил, който цитира книгата на Димитър Панчовски „Последните дни на Васил Левски“. В нея се оборват твърденията за разни евентуални предатели на Левски, включително отец Кръстю Никифоров.

Сред официалните лица пред паметника бяха още заместник-областният управител Милко Недялков, заместник-кметът Венцислав Христов, подполк. Пламен Маринов, зам.-началник щаб на  Единния център за начална подготовка в Плевен, представители на армията, духовенството и институциите, както и граждани. Поднесени бяха венци и цветя на признателност, включително от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Във военния ритуал участваха военнослужещи от гарнизона в Плевен, като строят бе приет от подполк. Пламен Маринов. В програмата участва  Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе актьорът Светлин Стойчев.

По-рано през деня поклонение се състоя и пред паметника на Левски в двора на Къкринското ханчe. Слово произнесе Капка Кузманова, директор на РИМ – Ловеч. Ръководството на Община Ловеч бе представено от заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов. В НЧ „Васил Левски-1924 г.“ – с. Къкрина, беше прожектиран документалният филм „Прослава на Левски“ (1922 г.)

В ловешкия храм „Успение Богородично“ пък Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за дякон Игнатий – Васил Левски.

Вечерта в близкия  музей „Васил Левски“ се състоя музикално-поетичен спектакъл, посветен на 184 г. от рождението на Апостола. В музикално-поетичния спектакъл звучаха песни и стихове за Дякона. Поети и музиканти – от Ловеч и специални гости, изпълниха произведенията си по своя уникален начин. Публиката се докосна до творчеството на доц. Мая Панайотова, Геновева Цандева и Бойчо Иванов – дует „Келтик“, Татяна Йотова, Димитър Христов, Алина Стоянова, Светлана Йонкова, Наталия Осенска. Стихотворението на Светослав Аврамов прочете Пенка Чернева. Прозвучаха творби и на Милка Накова, Екатерина Пенчева, Марин Колев и Галина Петрова. Атмосферата в музея на Апостола, заедно с чудесната акустика допълниха въздействието на поетичното слово и музиката.

„Левски посвети себе си в служба на отечеството до смърт, ние го носим сърцата си.“, завърши водещия на затрогващото събитие Никола Колев.

От страна на Община Ловеч всеки от участниците получи като подарък книга от Николай Табаков, удостоен с Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“.

Back to top button