Ловеч се преклони пред Апостола на свободата

Гражданско поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч се състоя на 18 февруари вечерта.

Събитието е по повод 149 години от гибелта на Апостола на свободата. Гост на тържествата бе Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Военният строй бе приет от министъра на отбраната Стефан Янев.

Сред официалните лица бяха народните представители Искрен Арабаджиев, Николай Нанков, Младен Маринов, Станислав Анастасов, Вяра Емилова, областният управител  Виктор Стойчев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, началникът на НВУ „Васил Левски“  бригаден генерал Иван Маламов, заместник-началник на НВУ полковник инженер Евгени Пенчев, в.и.д. началник на Единния център за начална подготовка  в Плевен полковник Иван Вълев,  началникът на Ловешкия гарнизон и началник на Военeн географски център – Троян, полковник Светослав Църовски, представители на духовенството, на институции и граждани.

Поднесен бе венец от името на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Венци и цветя на признателност поднесоха официалните лица, както и представители на институции, организации и граждани.

В церемонията взе участие Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки и военна част от Плевен.

Илияна Йотова

На днешния ден, в навечерието на 19 февруари, отваряме една от най-мрачните страници в българската история, заяви в Ловеч вицепрезидентът Илияна Йотова. 

По думите на Йотова на 19 февруари всеки един от нас, българите, изкачва една голгота, но не към кръста, а към едно мрачно бесило, сложило завинаги белега в нашата историческа памет, в българската история. „Днес е ден, в който всеки един от нас остава сам със себе си, пред собствената си съвест и прочита себе си пред пронизващия поглед на Апостола на свободата.  Личността на Левски няма нужда от напудрени речи, от до болка познати клишета, няма нужда всеки път да повтаряме, уж, неговите цитати, без да ги разбираме. Той беше обикновен човек и завеща обикновените си думи на поколения българи“, каза вицепрезидентът.

Тя добави, че 149 години по-късно отново съграждаме храма на правата свобода и на истината, както казваше, говореше и пишеше Васил Левски. „Аз се надявам, че ще вложим като народ, като нация цялата си енергия, усилие, за да завършим този храм, защото имаме нужда всички ние от него. А този храм е нашата родина, нашата България – модерна, просперираща, развита. България, родина за всеки българин, така както я бленуваше Апостола на свободата“, заяви още в словото си Илияна Йотова.

Корнелия Маринова

В словото си кметът Корнелия Маринова каза:

„Силната православна вяра в Ловеч, предприемчивостта и будния дух на ловчалии са сред основните причини Левски да избере нашия град за тайна революционна столица на своята организация. Затова мисля, че и днес духът на Левски е жив. Ако перифразираме дядо Вазовия стих, можем да кажем за този дух, че не девет, а 149 „годин той скита се бездомен, без сън, без покой“. За да тревожи и днес българската свяст, българското чувство за справедливост и стремеж към свобода.“

Back to top button