Ловешка област е готова за зимния сезон

Това са докладвали от Областното пътно управление и общините в областта, съобщи за БТА областният управител на Ловеч Ваня Събчева. Републиканската пътна мрежа ще бъде почиствана от 115 машини.
Областното пътно управление, което отговаря за 732 км републиканската пътна мрежа, е сключило договор с фирма за извършване на поддържане на превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. Към момента са налични 113 машини за зимно поддържане, още две са в ремонт.
За обезопасяване на пътищата при зимни условия са предвидени по план 13 420 тона абразивни материали, от които са налични 65 процента от тях, както и 3270 тона техническа сол, осигурена на 105 процента.
Събчева добави още, че от 13 ноември има денонощно дежурство на прохода Троян – Кърнаре, а от 23 ноември са въведени дежурства в цялата област. Най-проблемни са именно двата прохода Троян-Кърнаре и Шипково – Рибарица, като троянският е отворен за моторни превозни средства до 12 тона.
Според информацията на областния управител общините имат сключени договори, създали са необходимата организация и са подсигурили ресурси за работа през зимния период. Извършена е и проверка на техническите възможности на фирмите за изпълнение на сключените договори. Общините са докладвали още, че са създали организация за снабдяване на населението с ток и услуги от първа необходимост при тежка зимна обстановка. Електропреносните и електроразпределителните дружества имат готовност да подсигурят нормалното функциониране на стопанисваната от тях инфраструктура. Поддържат се денонощни горещи телефони за сигнали при възникване на аварии.

Източник:
БТА

Свързани статии

Back to top button