Люлякови музикални вечери започват в Ловеч

Люлякови музикални вечери в Ловеч започват днес и ще продължат три дни – до 12 май, в които ще гостуват два оперни театъра. Първата вечер, от 19:00 часа, Държавната опера на Стара Загора ще представи балета „Гето“, с хореограф Марио Пиаца. Представлението ще е в салона на Драматичния театър в Ловеч.

Традиционните музикални празници са част от богатата културна програма по повод празника на града – 11 май, съобщи за БТА Димитрина Дренска, началник отдел „Образование, култура, вероизповедания, туризъм“ в Община Ловеч. По думите й ловчалии с нетърпение очакват тази седмица, в която гостуват професионални музикална състави.

На празника на града – 11 май, от 18:30 часа, е концерт-спектакълът „Живот като на кино“ на Милица Гладнишка, Васил Спасов и „Михаил Йосифов секстет“. Те ще се качат на сцената на площад „Екзарх Йосиф Първи“. Програмата включва песни от култови филми, сред които „Маската“, „Сексът и градът“ и „Кръстникът“. Милица пее на осем чужди езика, сред които унгарски и китайски. Концертът е подарък за ловчалии по случай празника на града, каза Дренска.

На 12 май (четвъртък) от 19:00 часа на сцената на ловешкия театър за пръв път Държавната опера на Варна ще представи „Парижката Света Богородица“ по музика на Р. Кочанте.

Димитрина Дренска разказа, че историята на Люлякови музикални вечери води началото си още от 1933 г., когато ловчалии започват да правят Люлякова гостоприемна седмица. Тогава, освен музикална, е имало и богата съпътстваща програма с различни културни събития от други изкуства. През изминалите вече 89 години Люляковите музикални вечери или седмица на културата минават през различни форми – от гостоприемна седмица, след това в много по-помпозни музикални тържества, които са били под патронажа на Любомир Пипков и Димитър Петков. По-късно прекъсва тяхното провеждане и от 2014 г. отново се възраждат. „Тъй като самите ловчалии искат те да бъдат възобновени. За да спазим традицията, освен тези музикални събития, се стараем през седмицата да има и други културни прояви, което е във връзка и с празника. Най-важното е, че господства музиката. Винаги е била не народна, а класическа музика, затова искаме да запазим това, което е било преди“, каза още Дренска.

Тя добави, че фолклорът ежедневно е около нас, но спектакли от такъв жанр един път в годината се представят в Ловеч. Затова и Люляковите музикални вечери са толкова очаквани от ловчалии, каза още Димитрина Дренска.

Организатори са Община Ловеч, Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“.

Back to top button