Магията на Еньовден завладя ловешките села

Магията на Еньовден завладя ловешките села на 24-ти юни. В село Брестово, община Ловеч, празникът събра в двора на читалището малки и големи, за да опитат от дъхавия билков чай, сбрал в себе си билки и птичи песни от поляните около селото. Това съобщават от местното читалище. Чаят бе подсладен с лековития брестовски мед и обредна пита, замесена с „мълчана вода“. Със събраните билки жените сплетоха венец и през него, с много смях и закачки, се промуши всеки от присъстващите, с надежда за здраве през цялата година.

И самодейците от НЧ „Хр.Ботев“ в с.Горан тръгнаха в ранни зори за билки. Те извиха венчета от еньовче. После за здраве под венеца всички провряха. Песни пяхме и хоро тропнахме и чуден празник заедно сътворихме, съобщава читалищният секретар Венета Христова.

Традиционно се събраха и самодейците при НЧ „Пробуда 1926 г.“ село Йоглав. Заедно с кметския наместник Виолин Димитров, организатора на клуба на инвалида Христо Илиев и секретаря на читалището, и тази година отбелязаха емоционално празника на билките „Еньовден“.

Още преди изгрев билкарите напълниха кошници и торби с ароматни билки, от които сплетоха голям венец, Така всички заедно посрещнаха изгрева с радост, защото знаят, че слънцето е светлина, а светлината символизира живота и доброто, знанието, божествеността и духовността.

Традицията в Йоглав се спазва, като се знае, че всички тези ароматни и лековити билки са дар от Бога, а не плод на някакви вълшебства и суеверия. Наред с това се акцентира и върху опазване на природата, защото тя е нашият живот, нашето здраве. Там, в красивата местност, билкарите бяха почерпени от самодееца Стоян Александров с билков чай, сварен в голям котел, на саджак, в двора на неговата горска вила. Това съобщи Еленка Щерева, секретар на читалището.

Back to top button