БългарияЛовечОбразование

Кампания за медийна грамотност „Журналисти „вкъщи“

Виртуална среща на ученици от СУ „Св.Климент Охридски“ с журналисти от БТВ

От Ловеч стартира тазгодишната кампания за медийна грамотност „Журналисти в училище“, която тази година заради необичайната обстановка е под името „Журналисти „вкъщи“.

    30 ученици от Средно училище „Свети Климент Охридски“  около 2 часа разговаряха онлайн с работещите в БТВ Марин Николов, разследващ журналист, и Мария Савкова, здравен репортер. Двамата  бяха откровени и споделиха интересни факти от своята професионална кариера. Учениците питаха как се работи в условията на коронавирус, дали изпитват страх, като са на първа линия, какви качества са необходими, за да си добър в това поприще, трябва ли задължително да имаш журналистично образование, има ли свобода на словото у нас, как да се разпознават фалшивите новини и т.н. И двамата виртуални гости заявиха, че много обичат своята работа, нямат в своята медия натиск и вмешателство, освен свързано с качествата на материалите, които правят, но на други места липсва пълна свобода на словото. Посъветваха децата да разпознават фалшивите новини, като гледат източника и сверяват с него, да се ориентират и по заглавията, ако са абсурдни, бомбастични, това е знак за лъжи. 

Модератор на срещата бе г- жа Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, към която е Фонд „Валя Крушкина“. Част от работата на фонда е кампанията за медийна грамотност, осъществявана за седма година. 

 

Източник:
СУ"Климент Охридски" Ловеч
Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close