Митнически служители задържаха над 80 000 къса цигари

Митнически служители от ТД Митница Русе задържаха 80 910 къса (4044 кутии) цигари с български бандерол, превозвани в нарушение на ЗАДС, и нарязан тютюн без акцизни документи при няколко случая през изминалата седмица, съобщават от Агенция Митници за Областта.
В късния следобед на 26.08.2022 г. митническите служители спират за проверка в района на Дунав мост 2 Видин – Калафат товарен автомобил, пътуващ към Западна Европа. При сканиране на товарната композиция са набелязани зони със съмнителна плътност, а при физическия контрол са установени няколко кашона с цигари с български бандерол между описаните в транспортните документи пластмасови стоки. Откритите тютюневи изделия са от шест различни марки с общо количество 69 140 къса или 3457 кутии. Тъй като цигарите не са били придружени от изискуемите документи по Закона за акцизите за случая е съставен акт за административно нарушение.
Дни по-рано – на 24.08.2022 г., в района на ГКПП Дунав мост – Русе при щателна проверка на лек автомобил, пътуващ от България за Белгия, митническите инспектори откриват в страничните стени на автомобила 11 740 къса (587 кутии) цигари с валиден български акцизен бандерол. За тютюневите изделия не е предоставен опростен придружаващ документ, а на нарушителя – собственик на автомобила, е съставен акт за административно нарушение по чл. 112а, ал. 4 от Закона за акцизите и данъчните складове.
Отново през изминалата седмица при две проверки на частни адреси в района на Ловеч митническите служители на ТД Митница Русе задържаха общо 27 полиетиленови торби със ситно нарязана листна маса с мирис на тютюн с общо тегло 6200 грама без валиден български акцизен бандерол.
Работата по случаите продължава.

Back to top button