Мога ли сам да си сменя ангренажния ремък?

Ангренажният ремък е изключително важен за движението на автомобила елемент. Той синхронизира работата на коляновия с разпределителния вал, който от своя страна регулира движението на буталата и клапаните, а в някой от случаите и работата на водната помпа.

Какво се случва, ако ангренажният ремък се скъса?

Ремъкът е изработен от високоустойчив, гъвкав гумен материал, за да може да издържи на непрекъснатите външни натоварвания.

Колкото и устойчив да е материалът обаче, след известно време се износва, а самият ремък се разтяга.

А когато това се случи първите компоненти, на които повредата на ремъка дава отражение са буталата, клапаните и задвижващите пръсти в двигателя. Което на практика означава, че двигателя на автомобила просто спира да работи и се налага да му бъде извършен цялостен ремонт.

Ето защо е изключително важно да се извършва регулярна проверка на състоянието на ангренажния ремък и когато се налага той да бъде сменен.

Кога трябва да бъде извършена смяната на ремъка?

Преди години производителите използваха така наречените “шумни колани”, които предупреждаваха водачите, когато ремъкът е износен прекомерно.

За съжаление, ангренажните ремъци, с които са оборудвани съвременните автомобили не издават подобни предупреждения.

Поради тази причина в книжката на превозното средство производителите посочват продължителността на живота на ремъците и времето, когато трябва да се сменят.

Всеки производител посочва различни срокове за смяна на ангренажен ремък , но като цяло всички се движат в рамките на изминати между 100 000 и 180 000 км (или 5 – 6 години на употреба).

Основни причини за повреда на ремъка

Истината е, че има много причини, които могат да доведат до повреда и преждевременна смяна на ремъка, но най-често срещаните са:

 • Неправилно подравняване
 • Износване на единия или двата лагера на обтегачите
 • Нарушаване целостта на ремъка (износени зъби или друго)
 • Висока температура, която двигателя развива
 • Прекомерен пробег и много други

Ето затова е изключително важно състоянието на ангренажния ремък да се проверява регулярно (на около всеки изминати 30 000 км).

Признаци, които показват, че ремъка трябва да се смени

Има някой характерни симптоми, които биха могли да послужат като предупреждение, че нещо с ангренажния ремък не е наред, а именно:

 • Рязко и остро скърцане по време на ускорение – Чуете ли подобен звук, това в 95% от случаите означава, че влакната, които изграждат ремъка са започнали да се разрушават.
 • Дрънкащ шум от двигателя – Това обикновено значи, че ремъка се е износил и разхлабил прекомерно.
 • Скърцащ шум при стартиране на двигателя – Този симптом най-често се дължи на проблеми с обтегача на ремъка, който не може да го задържи толкова стегнат, колкото би трябвало.

Може ли ангренажния ремък да бъде сменен в домашни условия?

Истината е, че смяната на ремък е трудна задача, която е добре да бъде поверена на професионалисти. Казваме това, тъй като самият ремък се намира в двигателя и за да се смени трябва да се действа изключително прецизно.

Затова съветът ни е, ако не сте професионален механик да не експериментирате, тъй като вероятността да не монтирате правилно ремъка е много голяма и вместо да оправите проблема да го задълбочите.

И все пак, ако твърдо сте решили, че въпреки всичко искате да опитате сами:

 • Прегледайте внимателно ръководството за ремонт, преди да започнете.
 • Уверете се, че разполагате с всички необходими инструменти, включително всички специални инструменти, нужни за регулирането на напрежението на ремъка.
 • Отделете си цял ден за ремонта.

смяна на ремъка

Колко струва смяната на ремъка?

Цената на самия ремък не е висока, но смяната е доста сложна и трудоемка, което в крайна сметка оскъпява ремонта.

Често се случва, освен смяна на ангренажен ремък да се сменят и други компоненти като ролки, лагери и други. Възможно е също така да се наложи и смяна на водна помпа и други допълнителни аксесоари.

Казано иначе, ако ви предстои смяна на ангренажен ремък е добре да си приготвите между 200 и 1000 лв.

Back to top button