МУ в Плевен има капацитет да увеличи студентите за обучение на медицински сестри и акушерки

Медицинският университет в Плевен има капацитет да увеличи студентите за обучение на медицински сестри и акушерки, заяви за БТА ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов.
Повод за коментара бе недостигът на медицински сестри в здравната система. Проф. Томов посочи, че имат преподавателски състав и материална база за повече студенти по тези специалности, но от около 7 години насам се наблюдава недостиг на кандидат-студенти.

Ректорът категорично подкрепи гражданската инициатива „Нуждаем се от здравни грижи и утре“, която ще популяризира тези професии с цел да привлече повече млади хора. Задачата е да убедим младежите, че това са престижни, доходни и търсени професии, допълни той. Университетът в Плевен единствен има отделен факултет за подготовка на такива кадри, заяви още проф. Томов.

Депутатът, д-р Калин Поповски, член на гражданския комитет за инициативата, посочи, че се очаква по предложение от образователното министерство Министерският съвет да освободи от държавна такса обучението за медицинските сестри, като таксата се поеме от държавата. Надяваме се това да стане стимул млади хора да поемат по този професионален път – четири години редовно обучение за бакалавърска степен, изтъкна той. „Много е важна тази специалност в условията на ковид кризата и недостиг на около 30 000 медицински сестри в системата на здравеопазването у нас, който вече се чувства. Заплащането ще се вдигне на тези кадри, като по 360 лева ще получи допълнително през бюджета всяка медицинска сестра, а тези, които са на първа линия – по още 1000 лева, месечно“, изтъкна депутатът.

Старшата сестра от Клиниката по УНГ в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ Катя Христова – член на гражданския комитет, подчерта, че планират поредица от прояви на инициативата „Нуждаем се от здравни грижи и утре“.

Източник:
МУ Плевен

Свързани статии

Back to top button