На 3-ти декември ще е първото заседание на НС

На 3-ти декември ще е първото заседание на НС. С указ президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното Четиридесет и седмо Народно събрание от 9 ч, на 3 декември (петък), съобщи прессекретариатът на държавния глава. Първото заседание ще бъде водено от най-възрастния народен представител, като това е Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

Предсрочните парламентарни избори бяха на 14 ноември и бяха спечелени от „Продължаваме промяната“, като партията има 67 депутати. ГЕРБ са с 59 народни представители. Третата по численост е групата на ДПС с 34 депутати. БСП имат 26 народни представители, „Има такъв народ“ – 25, а „Демократична България“ е с 16. Най-малобройна ще бъде групата на „Възраждане“ с 13 депутати.

„Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ проведоха през седмицата първи кръг на преговори за съставянето на управленска коалиция. Те обсъдиха бъдещите политики в 18 сектора, като заявките след срещите са, че има повече допирни точки, отколкото различия.

Очаква се през идната седмица да започнат разговори и за структурата на правителството, както и за състава на кабинета.

 

Back to top button