Работна среща при кмета на Ловеч уточни изявите с побратимения град Лавал

На традиционната работна среща на 18 януари 2023 г. при кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова бяха уточнени съвместните изяви през настоящата година с побратимения град Лавал, Франция. В разговора участваха президентът на асоциация „Доверие“ Патрик Мусе, съпругата му Клодин и Валерия Баръмова, началник отдел „Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт“.
В Лавал е изграден комитет по побратимяването и той движи събитията с всички побратимени градове. В случая асоциация „Доверие“ представлява този комитет и тя е сред най-активните, поясни кметът Корнелия Маринова. Годишната програма включва размяна на стажанти между Лавал и Ловеч, възможности за обучение в Лавал, културна програма.
Първият по време стаж започва в края на февруари с 20 ученици, които ще правят лабораторни анализи. Те идват в Ловеч по програма „Еразъм+“. Друга група от Земеделското училище в Лавал идва 18 септември, децата ще работят в озеленяването. Френска фирма в Лавал предлага на младежи на възраст от 18 до 22 години работен стаж и обучение след септември за срок от една година. Те ще могат да избират между 43 професии. През това време те ще получават заплата и ще бъдат осигурявани от приемащата страна. Други ученици ще стажуват в Ловеч в областта на месопроизводството.
Група от 20 френски ученици ще стажуват във ферми в Абланица и Александрово, също по проект. Друг проект действа в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Д. Димов“.
За 11 май – Празник на Ловеч, очакваме делегация от Лавал, тогава ще бъде преподписан и договорът за партньорство между двата града. През есента в Лавал ще има специална българска културна програма с филм, изложби и концерти. Ще участва Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки.

Автор:
Община Ловеч, пресцентър 18.01 2023 г.

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button