118 години от Илинденско – Преображенското въстание

Над хиляда родолюбци отбелязаха 118 години от Илинденско – Преображенското въстание в историческата местност Петрова нива.

Гласът на Странджа  – Сава Попсавов –  огласява всяка година през август историческата местност Петрова нива, където преди 118 години се е взело решението за избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Тракийци и родолюбци от цялата страна се събраха, за да отдадат почит на героите.

За поредна година почитането на събитията от паметната 1903-а година събра множество родолюбиви българи от цялата страна в местността, която отдавна се е превърнала в символ на силния български дух и на саможертвата в името на родината.Над хиляда родолюбци отбелязаха 118 години от Илинденско - Преображенското въстание

Над хиляда родолюбци отбелязаха 118 години от Илинденско - Преображенското въстание
Награждаването на победителите от конкурса „Хайдушка и комитска песен“

Тази година беше спазено обещанието за по-пищно отбелязване на годишнината, което през миналата беше значително по-скромно заради пандемията по COVID-19.

Празненствата  започнаха още в ранни зори. Сред събитията бяха провеждането на Пети фолклорен конкурс „Хайдушка и комитска песен“, Научна конференция на тема: „125 години организирано тракийско движение в България“. Посвещава се на проф. д-р Иван Филчев, почетен гражданин на Малко Търново и дългогодишен председател на Тракийския научен, както и извиването на голямото странджански хоро.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Кр. Премянов приветства участниците в конференцията, поднесе благодарността на тракийци към община Малко Търново, награди кмета Илиян Янчев с плакет „125 години организирано тракийско движение в България“ за дейността му в полза на тракийската кауза и за запазването на българщината в района, и му връчи членска карта, удостоверяваща членството му в СТДБ.

Член кор. проф. Васил Проданов представи новата книга на д-р Ваня Иванова „Съюзът на тракийските дружества в България в битка за паметта и търсене на историческа справедливост (1990-2020) и Документален сборник с доклади, интервюта и позиции по тракийска проблематика (1990-2021) с автор Кр. Премянов.

Конференцията продължи с доклади на проф. Светлозар Елдъров, д-р Ваня Стоянова, Стоян Райчевски, проф. Боряна Бужашка, д-р Ваня Иванова и чл. кор. проф. Васил Проданов, в които авторите споделиха резултатите от своя изследователски труд.

Председателят на СТДБ и кметът на Малко Търново посрещнаха участниците в тракийския туристически поход „По стъпките на преображенци”, воден от Димо Карабелов. Младите хора бяха приветствани от кмета на Малко Търново и от председателя на Съюза на тракийските дружества, който ги награди.

Над хиляда родолюбци отбелязаха 118 години от Илинденско - Преображенското въстание
Участниците в Научната конференция и кмета на Община Малко Търново Илиян Янчев по време на откриването на изложбата

На място по традиция присъстват представители на тракийските дружества от цялата страна, духовни лица, военнослужещи, както и множество официални лица.

Над хиляда родолюбци отбелязаха 118 години от Илинденско - Преображенското въстание
Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянова, вице президентът по време на заупокойната молитва в църквата „Света Петка“

От президентската институция първа в местността дойде вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства в заупокойната молитва в памет на загиналите преображенци в храм- костница „Света Петка“.

Над хиляда родолюбци отбелязаха 118 години от Илинденско - Преображенското въстание
Заупокойната молитва се водеше от митрополит Киприан

След това пристигна и президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда отбелязването на 118-а годишнина от Илинденско – Преображенското въстание.

Над хиляда родолюбци отбелязаха 118 години от Илинденско - Преображенското въстание
Вечерната проверка

В приветственото си слово Румен Радев заяви, че моралният завет, който ни оставиха нашите предци, е, че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самия себе си.
„За мен е чест да бъда отново заедно с вас в сърцето на Странжда в този свят за всеки българи ден. Днес на Петрова нива се стичаме хиляди от всички краища на родината, за да отдадем почит към подвига на героите от Илинденско – Преображенското въстание. Тази светла дата завинаги духовно ще свързва българите от Тракия и Македония. И днес, повече от 100 години след събитията, сред нас са и наши сънародници от Република Северна Македония. В историческата 1903 година на това място, по всички правила на модерния парламентаризъм, както ще напишат очевидците, тракийци отсъдиха – „време за колебание няма“.

Над хиляда родолюбци отбелязаха 118 години от Илинденско - Преображенското въстание
Църквата „Света Петка“

Той припомни още, че от Охрид до Черно море българите разпалват стихията на революцията – революция в защита на обезправените, на българското име, на личното и на
родно достойнство, което стои по-високо от имота и от живота.
Затова сме длъжни да бдим над земята си и над паметта на загиналите. Да помним за хилядите изоставени домове и да отстояваме правата си“, каза още в словото си президентът Румен Радев.
„Благодаря на всички вас – гордите наследници на тракийци, които грижливо пазите паметта на своите предци и я предавате на идните поколения, защото само народ, който помни своето минало, има и бъдеще. Поклон пред паметта на жертвите и на героите! Да живее България“, заяви държавният глава.Над хиляда родолюбци отбелязаха 118 години от Илинденско - Преображенското въстание
Възпоменателното тържество по повод 118 години от Илинденско – Преображенското въстание в местността Петрова нива завърши с тържествена заря – проверка. Множество официални лица станаха част от тазгодишния събор в памет на  преображенци.
Сред тях, освен президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, бяха кметът на Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България
Красимир Премянов, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител на  област Бургас проф. Мария Нейкова, министърът на културата Велислав Минеков, председателят на
партия „Граждански демократичен съюз“ от Република Северна Македония, както и председателят на Асоциацията на българите в Украйна.
Празничната програма продължи с концерт с участието на странджанските народни певци: Манол Михайлов, Жечка Сланинкова, Ирена Станкова, Зорница Георгиева, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов и оркестър „Жарава“.

Историята помни, че на 29 юни 1903 г. в местността Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. Водачи  на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август – ден Преображение Господне.

За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.Над хиляда родолюбци отбелязаха 118 години от Илинденско - Преображенското въстание

Над хиляда родолюбци отбелязаха 118 години от Илинденско - Преображенското въстание
Изложбата „125 години тракийско движение в България

 

Източник:
focus-news.net
Back to top button