Най-топлият януари от 141 години насам

На Южния полюс са отчетени температури от 20 градуса по Целзий. средната за ХХ в.

Миналият месец е бил най-топлият януари от 141 години насам, откакто се правят измервания. Високата температура е била отбелязана както на земната, така и на морската повърхност, съобщават от американската Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания.

Рекордните януарски температури са продължение на необичайно топлата 2019 г., определяна за втората най-топла година в историята на планетата. Последното десетилетие е с най-висока температура от 150 години насам, доказателство за ускоряващата се климатична криза, пише „Гардиън“.

Средната температура миналия месец е била с 1,14 градуса по Целзий по-висока от средната за ХХ в. Подобрен е предишният януарски рекорд, поставен през 2016 г.

Необичайно топло е било времето в Русия, Скандинавия и източните части на Канада, където температурите са били с 5 градуса по Целзий по-високи от средното или дори повече. В Швеция отбелязват 10,3 градуса по Целзий през януари – най-високата януарска температура от 1858 г. насам, в Бостън са измерени 23 градуса.

На Южния полюс годината започна с няколко температурни върха – на 9 февруари за първи път в историята си на Антарктика бяха отчетени 20 градуса, а предишният рекорд бе поставен само три дни по-рано (18,3 градуса). Учените определиха явлението за „невероятно и анормално“.

Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания отбелязва, че четирите най-топли януарски месеца са засечени от 2016-а насам, а десетте най-топли – от 2002-а насам.

През 2015 г. правителствата в редица държави в света решиха да поддържат повишението на световната температура под 2 градуса по Целзий, за да се избегнат бедствия като наводнения или горещи вълни, унищожаващи реколтата. Въпреки това въглеродните емисии от човешката дейност не са намалели в последните години, нито са предприети действия, които да ограничат покачването на температурата над 2 градуса. До 2030 г. светът трябва да намали емисиите си наполовина, за да се избегнат сериозни природни катаклизми, твърдят учените.

Източник:
Синоптик

Свързани статии

Back to top button