Народно читалище „Изкуство 2022“ в Ловеч отвори врати

Народно читалище „Изкуство 2022“ в Ловеч отвори врати вечерта на 6 януари 2023 г. То се намира на ул. „Стефан Караджа“ № 3, срещу бившата градска баня. Начинанието бе осветено от отец Кънчо Кабадийски.

На тържеството присъства и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която поздрави основателите и им подари саксия с цветя и живописната картина „Еньовден“ от Жоржета Тодорова. „Това е 35-ото читалище на територията на общината и петото в самия град, а от разнообразни дейности става ясно, че някои области не са обхванати, че има интереси на деца и възрастни, които биха били удовлетворени. Това е чудесно предизвикателство за по-нататъшно развитие и успех за цялостната читалищна дейност“, каза Корнелия Маринова. Тя беше придружена от Димитринка Дренска, началник отдел „Образование, култура, вероизповедания, туризъм“ в общината.

Председател на читалището е Мирослав Стоянов, секретар е Моника Дончева, в настоятелството влизат Доротея Динкова, Росица Тодорова, Албена Йончева и Вергиния Христова.

Подробно бяха представени бъдещите дейности, между тях има обучение по управление на дрон и снимане на видеофилми, онлайн радио, дамска формация „DA CAPO“, солфеж и елементарната теория на музиката, арт работилница, театрална школа „Сцената“. В читалището е оборудвано звукозаписно и телевизионно студио, където ще се обучават бъдещите журналисти. Пред микрофоните първи седна кметът на Ловеч.

Преподаватели от Велико Търново ще дават уроци по танци и поп и джаз пеене. Гостите от старата столица демонстрираха своите музикални и танцови изпълнения. На откриването присъстваха представители на културни институции, на учебни заведения, спонсори и др.

НЧ „Изкуство 2022“ ще предложи няколко дейности. Мирослав Стоянов ще води обучение по управление на дрон – снимане и създаване на тематични късометражни видеофилми, както и по фотография. Ще е начело и на онлайн радио „Изкуство“. Дамска формация „DA CAPO“, солфежът и елементарната теория на музиката са поверени на Доротея Динкова, а арт работилница „С Роси“, както и „рисуване и вино“ – на Росица Тодорова. Евгения Цачева ще води театрална школа „Сцената“. Таня Димкова, преподавател от Велико Търново, ще дава уроци по спортни, латиноамерикански и стандартни танци, а Яница Русева, също учител от старата столица, ще подготвя желаещите да включат в групата за поп и джаз пеене.

Източник:
Община Ловеч, пресцентър

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button