Нерегламентирано сметище край тетевенското село Гложене

За проблема съобщиха в „По света и у нас“ от Сдружението за възраждане и европейско развитие на село Гложене.

Старото сметище край село Гложене функционира от далечната 1984 г. През 2016 г. със заповед неговата експлоатация е се преустановена. Въпреки това обаче, там продължават да се трупат боклуци.

Дачо Дачев, председател на Сдружение за възраждане и европейско развитие на с. Гложене: Проблемът се явява замърсяването на карстов извор „Златна Панега“ от вододайната зона, която се намира на това сметище, което не се закрива. Ние искаме да се вземат мерки, да се ускори и да се закрие най-после това сметище, което трови въздуха, трови водата и е вредно за хората.

От Община Тетевен казаха, че още преди 4 години са разработили проект за рекултивация на старото сметище в Гложене. Процедурите по одобряването му за финансиране обаче са се проточили, имало е и обжалване на процедурата за избор на изпълнител.

Васил Вълков, община Тетевен: Всеки момент очакваме и подписването на договора с ПУДООС, за което внесохме заявление и ни искаха допълнителни документи и буквално е въпрос на няколко дни да получим тези договори за финансиране и за безлихвения заем и съответно да ни приведат парите от там. Вече подготвяме и документи за откриване на строителна площадка.

Общата сума, която ще бъде вложена за закриване на сметището край село Гложене е в размер на над 1 милион лв. Дейностите трябва да приключат за около 9 месеца.

Автор:
Дарина Найденова
Източник:
БНТ1

Свързани статии

Back to top button