Невинен до доказване на противното

Отново в  „Неделята на NOVA“  бе показана втората част от разследването за полицая от Ловеч. Преди седмица Тина Ивайлова разказа как полицейски служител живее в лукс на ръба на закона. Йордан Петков, известен като Данчо Катаджията, твърди, че е невинен по всички обвинения. А те са: укриване на доходи и контрабанда на цигари, принуда и търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления. Заради екипа на NOVA се сдоби и с още две. От миналата седмица до днес получихме сигнали, че някой пази полицая и му разпъва чадър. Тина Ивайлова и Мартин Георгиев провериха дали това наистина е така.

„Виждам, че ме наредихте до Васил Божков и до Румен Радев, впечатлен съм. Може да ме намерите, след като приключат офанзивите, доста неща имам да ви кажа“, каза Данчо Катаджията. Показахме ви имотите, които притежава и скъпите автомобили, които шофира.

Запитан каква заплата получава Данчо Катаджията, Милен Маринов отговори: „Не мога да Ви кажа. Всички служители подават декларации за имотно състояние и доходи. Аз не се запознавам с тях, защото не е в моите правомощия“.

Разказаха  как са придобити два от цеховете на Данчо Катаджията. „Моята база я купи на безценица. Прецака ме жестоко и то с частния съдебен. Той я купи за 126 000 лева. Аз в петък вечерта научавам от мой човек случайно и звъня в кантората и ми казват, че той е продаден. От милионер се превърнах в мишка, защото реално човекът краде. Той е крадец“, коментира бивш собственик на единия цех.

„Йордан Петков ми поиска 10 000 лева подкуп да се откажа от едно помещение в Дойренци. От други приятели съм чувал, че е масова практика при него да ходи по търгове и да изнудва хората за пари. Сега понеже не му давам парите и той закупи помещение за 109 000 лева“, каза мъж, който работи под наем в другия цех.

Показаха  и язовира в село Дренов. Попитахме Милен Маринов дали знае, че Данчо има язовир. Той отрече.
Социалните мрежи прегряха заради публикувани два клипа с участието на Йордан Петков.

„Възмутих се. Ако беше някой човек от нашето обкръжение от клира, аз бих се занимавал с него, но не е и не попада под моите правомощия. Ще даде обяснение, ще бъде наказан. Това излага града“, коментира митрополит Гавриил.

За тези два случая Йордан Петков не е наказан. Сред разследването ни започнаха нови проверки, а братът на Данчо Катаджията бе задържан и срещу него е образувано досъдебно производство заради тази случка:

Още едно досъдебно производство е назначено и заради липсата на реакция от страна на полицията в Ловеч след случилото се.

Според Дирекция „Вътрешна сигурност към МВР“. отняколко месеца те проверяват имотното състояние на Йордан Петков и укривал ли е доходи полицаят, повишен в инспектор пета степен.

Запитан с какво друго, освен, че е полицай, се занимава синът му, бащата на Йордан Петков – Костадин Петков коментира: „Има фирма в Ловеч, произвеждаме механизми за мебели. Има заплата, заеми, кредити“.

Разбира се и , че по време на претърсванията в имотите на Данчо Катаджията разследващите са открили доказателства по досъдебно производство. Получаваме сигнали също, че Йордан Петков е осигурявал „такса спокойствие“ на бизнесмени, за да могат да шофират необезпокоявани и с каквато скорост искат по определен маршрут. Такива хора има, но не желаят да говорят пред камерата ни.

„Невинен съм по всяко едно обвинение“, твърди Йордан Петков.
Йордан Петков не се е притеснил от проверките на „Вътрешна сигурност”. Той дори е заснел с телефон обиска на дома му и го е изпратил на свои приятели.
Комуникацията със снимки явно работи добре сред полицаите в Ловеч. Фактът е проверка, инициирана от Данчо Катаджията.

Той  е попитан защо се е обадил на плевенските полицаи да проверят документите на разследващите журналисти. „Имах силни притеснения за живота и здравето си, нееднократно съм заплашван от граждани на Ловеч“, каза той.

Свързани статии

Back to top button