Николай Николов извади Богоявленския кръст в Луковит

Николай Николов извади Богоявленския кръст в Луковит.

След юнашко хоро във водите на река Златна Панега 22-годишният мъж за първа година придоби Божието благоволение, съобщават на страницата на общинската администрация.

По традиция на Йордановден беше отслужена света литургия и водосвет в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“. На речния бряг в центъра на Луковит се събраха близо 80 смелчаци от града, съседните села, София, Бургас и Червен бряг. Най-малкият участник беше 10-месечният Ивомир, носен от баща си Цветелин Йотов.

Кметът Иван Грънчаров осигури печено агне на чеверме. За автентичната атмосфера се погрижи местното читалище и гайдарска група от преподаватели и възпитаници на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, добавят от Общината.

Припомняме, че всяка година преди празника в сградата на Общината се раздават народни носии на желаещите да участват в ритуала на Йордановден, които не разполагат с такива. Тази година са изработени още народни носии и ямурлуци с дарените средства от миналогодишния спасител на Богоявленския кръст Георги Иванов.

Back to top button