Нови шедьоври от художествения фонд на МВнР посрещат гостите на дипломатическото ни ведомство

Държавният културен институт към Министъра на външните работи извърши ротация на произведенията на изкуството в официалните зали и приемни в Министерството и дипломатическите ни представителства, за да може гостите ни от дипломатическия корпус да се запознаят с многообразието на стиловете и почерците на шедьоврите от нашия фонд.

Художественият фонд разполага с  над 3 хиляди произведения, пътували и „живели“ с ритъма на дипломатическото всекидневие в МВнР и дипломатическите ни представителства зад граница.

Фондът е  основан още през 60-те години на ХХ век от комунистическия външен министър Иван Башев.

Оттогава произведенията на Златю Бояджиев, майсторите на пейзажа  Александър Мутафов, Петко Абаджиев, Иван Тричков може да се видят в сградите ни в София, в посолствата и резиденциите.

Фондът съхранява и картини с многобройни пейзажи главно от София и околностите й през 40-те години на известния с историческите си композиции Никола Кожухаров,  както и на признати класици като Васил Стоилов, Бенчо Обрешков, Найден Петков, Дечко Узунов. Сбирката разполага и с произведения на техните ученици, и на най-изявените автори от младото поколение на 60-те години, което допринася значително за актуалния облик на съвременната българска живопис – Светлин Русев, Владимир Гоев.

Източник:
МвНР

Свързани статии

Back to top button