Няма да има локдаун в България

Няма да има локдаун –  Това съобщи  министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг.

Кацаров каза още, че  „данните от последната седмица сочат намаляване на броя на заразените, подобряване на епидемичната ситуация. Мерките със зеления сертификат дадоха своя резултат“, .

Според проф. Мира Кожухарова има спад на темпа на нарастване на заболелите. След това започна и намаляване на новозаразените. Към момента сме надолу от пика. Надяваме се при спазване на мерките да продължим този успешен ход. Не във всички области обаче числата са такива.

Броят на хоспитализациите също е намалял, допълниха здравните власти.

„Зеленият сертификат активизира имунизациите у нас. Усилията обаче трябва да продължат Постоянната мярка става не тестването срещу коронавирус, а ваксинацията”, каза още Кожухарова.

Здравните власти обявиха още, че у нас вече има доставени две нови лекарства, които ще се използват за лечение на коронавирус. Припомняме, че вчера Европейската агенция по лекарствата даде положително становище за Ronapreve и Regkirona. Те са на основата на антивирусни моноклонални антитела.

Нов лекарствен продукт – имуносупресор ще се ползва в болниците след две или три седмици, допълниха още здравните власти.

„Моноклоналните антитела се вливат венозно. Те се използват за пациенти с лека до среднотежка форма на коронавирусна инфекция и не са хоспитализирани. Освен това МЗ стартира процедура за осигуряване и на третия лъч лекарствени продукти – противовирусни лекарствени продукти под формата на таблетка. Те ще бъдат с 5-дневен курс на лечение. Те ще бъдат предписвани на пациенти с лека форма на COVID-19″, обясни д-р Десислава Велковска директор Дирекция „Лекарствена политика“, цитирани от Троян експрес и областта.

Източник:
Нова ТВ
Back to top button