Обръщение на д-р Мадлена Бояджиева по случай 22 септември

Обръщение на д-р Мадлена Бояджиева по случай 22 септември – Ден на Независимостта на България

Уважаеми съграждани,
Днес – 22 септември, отбелязваме 113 години от провъзгласяването на Независимостта на България и признаването на нейния суверенитет от Великите сили. Днес, прекланяме глави пред делото на всички българи, защитили интересите и правото на нашата държава да бъде свободна и независима.

В ден като днешния е от особена важност да осъзнаем, да изповядваме и да демонстрираме убедеността си в принципа, който е най-добре формулиран в думите на Стефан Стамболов – „Съединението прави силата, силата ражда независимостта!”.

22 септември е една от най-светлите дати, които с право ни правят горди да се наричаме българи. Този акт на политическа воля и нейното осъществяване още по-ярко изпъква в нашата история, като с все по-голяма сила ни кара да съхраним българските добродетели и националната си идентичност.

Нека в този ден отдадем заслужена почит на онези, които през 1908 година ни дадоха пример за единство в съдбовни за нацията ни моменти. Без тях днешният 22 септември би бил обикновен ден от календара, затова трябва да помним и зачитаме уроците от историята ни, да тачим и следваме примера и идеалите на тези наши държавници.

И като отбелязваме Деня на Независимостта, нека да повторим днес, да повтаряме и в ежедневието си, да отстояваме постоянно – с думи и дела, записаното в Манифеста от 1908 година: „Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!”.
Честит празник!

Teteven.bg

Teteven.bg - Актуални новини от Община Тететен
Back to top button