Обществено обсъждане за почетен гражданин на Ловеч

Обществено обсъждане се проведе на 07.04.2022 г. вечерта в залата на Общински съвет – Ловеч по повод предложението за удостояване на проф. д-р Игнат Боев Игнев (93 г.) със званието „Почетен гражданин на Ловеч“. Предложението е на кмета на общината на основание чл. 49, ал. 1 от Наредба за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на Община Ловеч.

Обсъждането се водеше от д-р Димитър Димитров –директор на Дирекция „Образование, здравеопазване, култура и туризъм“, в разговора се включиха общински съветници, колеги на предложения, граждани. Водещият представи мотивираното предложение и биографията на проф. д-р Игнат Игнев. Последвалите изказвания бяха на две противоположни позиции – „За“ и „Против“.
Бивши колеги на лекаря –психиатър, като д-р Мария Атанасова, още Боян Тодоров от ПП „Отечествен съюз“ и историкът Христо Борисов, който е вносител на предложението, изтъкнаха големия принос в медицината и за здравеопазването на Ловеч на проф. д-р Игнат Игнев.

Обратно – общинският съветник д-р Георги Митев и общественикът Емил Брънеков подчертаха, че предложеният е много спорна личност, че така се девалвира званието почетен гражданин, а житейският му път не е „кристално чист“, като посочиха конкретни примери.
Как ще бъде гласувано това предложение ще стане ясно на общинската сесия на 21 април. Припомняме, че тогава ще бъдат гласувани останалите две предложения – за проф. д-р Владимир Аврамов и за генерал-майор Красимир Кънев.

Източник:
Община Ловеч, пресцентър 08.04.2022 г.

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button