Община Търговище няма да организира ритуал за Богоявление

На Богоявление в Търговище няма да се състои ритуал по хвърляне на кръста в градския шадраван на площад „Свобода“. Това се налага в изпълнение на противоепидемичните мерки и въведената извънредна епидемична обстановка, съобщиха от администрацията на кмета.

От Архиерейското наместничество съобщават, че на 6 януари – Йордановден, в двата православни храма в областния град, ще бъдат отслужени света Литургия и традиционният Богоявленски водосвет.

Богоявленският ритуал – с вадене на кръст от водите на градския шадраван е възстановен в Търговище през 1991 г. от отец Славчо Проданов, днес архиерейски наместник на Търговищка духовна околия. Тогава в ледените води се хвърля само един смелчага, а през годините броят им непрекъснато растеше.

Всички участници идват по желание, защото 6 януари е ден на светия Кръст. Скачат заради празника, който носи благословение, здраве, благопреуспяване на дома и семейството.

Според народното поверие, ако хвърленият във водата символ на вярата замръзне, годината обещава да бъде изпълнена със здраве и берекет.

Община Плевен няма да организира ритуал за Богоявление

Свързани статии

Back to top button