Работна среща по проблемите за домашното насилие се проведе в ОД МВР-Ловеч

Работна среща по проблемите за домашното насилие се проведе в областната дирекция на МВР, съобщиха от ОД на МВР Ловеч.

Всяка година между 25 ноември – Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените/ до 10 декември – Деня на човешките права се отбелязват 16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пола. Кампанията за първи път е организирана през 1991г. от активисти от учредителния институт за глобално лидерство на жените и продължава да се координира всяка година от Центъра за глобално лидерство на жените. Инициативата е насочена към правителствата, гражданското общество, женските организации, младите хора, частния сектор, медиите и ООН за обединяване на усилията за борба с глобалната пандемия на насилието срещу жени и момичета.

В днешната среща участие взеха Цецо Рабаджиев, покурор от Районна прокуратура –Ловеч; комисар Венцислав Велев началник отдел „Охранителна полиция“ при ОД МВР-Ловеч; инспектор Николай Недялков–регионален координатор по линия на домашното насилие от ОД МВР-Ловеч; полицейски инспектор Марин Маринов от РУ Ловеч, работещ по проблемите на домашното насилие и г-жа Златка Мачева – председател на Център „Отворена врата“.

Обсъдени бяха полезни практики, както и подобряване на механизма за институционално взаимодействие. Очертана беше необходимостта от създаването на единен регистър, в който да се вписва и обобщава информацията от всички институции по проблемите с домашното насилие. Участниците в работната среща бяха единодушни, че за проблемите с насилието трябва да се говори открито и да се фокусира общественото внимание върху тях. Само така би се постигнал желания ефект на превенция.

Статистиката на МВР показва, че през 2020 год. на територията на областта са били издадени 53 заповеди за домашно насилие, а за 2021 год. техния брой е 51. Към момента за 2022 год за защита от домашно насилие заповедите са 49. По отношение на престъпленията в условия на домашно насилие през 2020 г. са образувани 12 досъдебни производства; през 2021 г. – те са били 6, а за тази година до момента досъдебните производства са 7.

Back to top button