Огнеборците в Ловеч отбелязаха своя празник

С тържествен водосвет и поздравителни слова пред сградата на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Ловеч огнеборците отбелязаха Професионал­ният празник на пожарникаря – 14 септември (Кръстовден). Това стана с известно закъснение – на 16 септември 2022 г., поради заетост на някои официални лица.

Ловчанският митрополит Гавриил в обръщението си посочи защо Христовият кръст, който славим на Кръстовден, има толкова силно въздействие върху храни и вода. Той разказа как светената вода се очиства от микроби и зарази и може да се запази свежа много дълго време.

„Вие сте изключително важни за обществото. За това говори фактът, че професията огнеборец се появява още в Древен Рим, преди повече от 2000 години. Научих, че от началото на годината досега вие сте реагирали на 566 произшествия, което означава средно почти по три на ден. А обслужвате територията на три общини – общо 1900 кв. км“, посочи в поздравлението си кметът на Общината Корнелия Маринова.

Тя връчи на началника на РС ПБЗН-Ловеч  главен инспектор Явор Абаджиев поздравителен адрес по повод празника. Прочетен беше и списък на отличени служители. В събитието участваха още областният управител инж. Светослав Славчев, комисар инж. Владимир Кацарски – директор на РД „ПБЗН“ и др.

Противопожарната служба в България води начало от далечния 14 септември 1905 г., когато е организиран първият събор на пожарникари. През 1995 г. денят 14 септември (Кръстовден) е обявен за официален празник на пожарникарите. Това става с Решение № 385 на Министерския съвет на Република България.

Източник:
Община Ловеч, пресцентър

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button