Онлайн урок за 24 май

    Близо 1500 човека са гледали в петък урока, който направиха на живо във Facebook двама учители по история, представители на училища в Ловеч и Добрич. Идеята е на младия преподавател Владимир Веселинов от Средно училище „Свети Климент Охридски“, който заедно с колегата си от Добричкото основно училище „Стефан Караджа“ Светослав Георгиев представи пред огромната аудитория интересни факти от онова величаво време,  основание да се гордеем, „че и ний сме дали нещо на светът“. Целта – в условията на дистанционно обучение да отдадем заслуженото на онези, благодарение на чието дело я има днес България, има ги българската просвета и култура, най-светлият и неоспорим празник – 24 май. 

Двамата историци  говориха за първоучителите Константин Философ и Методий, за техните ученици,  светите Седмочисленици, най-значимият от които е Климент Охридски, за създаването на книжовния старобългарски език, за двете азбуки – глаголицата и кирилицата. Кирилицата е чисто българска азбука, създадена по поръчение на българския владетел княз Борис-Михаил и отговаряща на особеностите на българския език, бе подчертано във виртуалния урок. Накрая бе представена историята на най-българския химн „Върви, народе възродени“, тръгнал от ловешкото училище, в което композиторът Панайот Пипков е имал уроци по музика. 

За интересната инициатива двамата историци имаха подкрепата на ръководствата на своите училища и на останалите си колеги. Методическа помощ е оказал Николай Хрисимов, преподавател във Великотърновския университет. На всички тях и на г-н Христо Борисов, писател, благодарение на когото е запазена историята на Панайот-Пипковото училище, благодариха за съпричастността и съдействието.

 

Свързани статии

Back to top button